Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka suda

Izgrednicima određen jednomjesečni pritvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupini od 34 izgrednika koji su sudjelovali u prošlotjednome nasilnom protuvladinom prosvjedu u Radićevoj ulici istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor među ostalim i zato što su najavili da će nastaviti sudjelovati u prosvjednima, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Iznoseći svoju obranu izgrednici nisu izrazili žaljenje ili kajanje, a većina ih je i ranije višestruko evidentirana za kaznena djela s elementima nasilja, kazao je glasnogovornik suda Krešimir Devčić. Dodao je da je sud prihvatio argument tužiteljstva da bi osumnjičeni mogli ponoviti kazneno djelo jer je u međuvremenu najavljeno održavanje novih prosvjeda. Osim zbog ponavljanja nedjela, jednomjesečni pritvor istražni sudac Ratko Šćekić odredio im je i zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke.

Pročitajte i ovo Herzoga dočekali prosvjednici na otvaranju muzeja holokausta u Amsterdamu Traže prekid vatre Na otvaranju muzeja izraelskog predsjednika dočekali prosvjednici: Postavili mu putokaz prema Međunarodnom sudu pravde Slika nije dostupna Nepotpuna dokumentacija Austrija treba dopuniti dokumentaciju oko Zagorca

>> Zatražen pritvor za 39 izgrednika s protuvladinog prosvjeda

Svi osumnjičenici, osim jednog koji je ispitan naknadno, na sud su prvi put dovedeni u ponedjeljak. Dok je 30-torici isprva određeno 48-satno zadržavanje, trojica mlađih od 21 godine pušteni su da se brane sa slobode. No, i njima je pritvor određen, nakon što je sudsko izvanraspravno vijeće prihvatilo žalbu Općinskog državnog odvjetništva.

Osumnjičeni među prosvjednicima

Osumnjičene se tereti da su bili među 500-tinjak prosvjednika koji su 26. veljače, odvojeno od mirnog prosvjeda branitelja na glavnome zagrebačkom trgu, krenuli Radićevom ulicom s namjerom da probiju policijski kordon koji je sprječavao njihov dolazak na Markov trg, gdje su prosvjedi i javna okupljanja zakonom zabranjeni. Neki od njih bili su maskirani kapama, šalovima i kapuljačama te su nosili kamenje, opeke, staklene boce, baklje, petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva te predmete koji su mogli uzrokovati ozljede.

Došavši do metalne zaštitne ograde kod Kamenitih vrata 15-ero osumnjičenika počelo je prema policajcima bacati kamenje, staklene boce, cigle, daske i ostale predmete koji su im se našli pod rukom, oglušivši se na sve policijske zapovijedi. U tom napadu je ozlijeđeno 26 policajaca i oštećeno nekoliko policijskih vozila. Za napad na službenu osobu prijeti im zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine, a za one koji su u skupini napali službenu osobu Kazneni zakon previđa novčanu kaznu ili do godine dana zatvora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene