Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako spriječiti pomahnitale vozače?

VIDEO: 'Trebaju nam helikopteri i drastične mjere'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci traže drastičniji nadzor otvorenih prometnica i pomahnitalih vozača.

'Mi trebamo imati helihoptersku službu koja bi aktivnije djelovala, koja bi mogla doći brzo na lice mjesta. Vozača koji neće da se zaustavi nakon opetovanih signala treba ga zaustaviti ako treba drastičnim mjerama', ističe Željko Marušić, prometni stručnjak. Neke inozemne policije, primjerice, u helikopterskom presretanju imaju odobrenje za gađanje guma takvog vozača čim ga naciljaju, no, kod nas takva praksa ne postoji. Hrvatski autoklub čim se nešto dogodi preko RDS-a prekida radijski program i prebacuje se na upozorenje. S MUP-om i državnom upravom za zaštitu i sapšavanje ljetos su usuglasili i protokol, koji je definirao proceduru postupanja u takvim situacijama.

Pročitajte i ovo Ilustracija kod Omiša Teška nesreća: Dva prijatelja se vozila na motoru, jedan je poginuo, drugom se bore za život Božićno-novogodišnji koncert u Imotskom Postoji objašnjenje Lovac pucao iz puške za vrijeme božićnog koncerta, građani se prestravili: "Ne znam je li itko u Hrvatskoj napravio tako nešto"

'Vozačima se savjetuje da voze krajnje desnim prometnim trakom, brzinom od 40 kilometara na sat i uključe sva četiri pokazivača smjera i da u nikojem slučaju ne pretječu. Vrlo je važno ostati pribran i ne dopustiti da vas svlada panika pri susretu s vozilom koje vam dolazi u suprotnom smjeru', kaže Ljiljana Cmrk iz HAK-a. Inkriminirajuća vožnja, u nadležnosti je državnog odvjetnštva, no sasvim je izvjesno da u jučerašnjem slučaju nije riječ o nehaju, s obzirom na to da pijani vozač sam mora biti svjestan da u takvom stanju ugrožava svoj i tuđe živote na cesti.

'Ako su točne informacije o tome da je sudionik koji je upravljao osobnim automobilom koji je prouzročio tri prometne nezgode bio pod utjecajem alkohola, kako je rekla policija - tom slučaju može se raditi o zapriječenoj kazni od 6 mjeseci do 5 godina', pojasnio je odvjetnik Mario Klokočovnik.

Istraga zbog puške koju je imao u automobilu

Nad 56-godišnjim vozačem koji je jučer vozeći se pijan u suprotnom smjeru skrivio tri sudara na autocesti Zagreb - Goričan i pritom sam teško stradao provodi se kriminalističko istraživanje jer je u njegovom automobilu pronađena puška, izvijestila je zagrebačka policija. Puška i streljivo pronađeni su ispod zadnjeg sjedišta 'VW passata' kojim je 56-godišnjak iz Sesveta s 2,3 promila alkohola u krvi jučer od naplatnih kućica u Svetoj Heleni vozio suprotnim smjerom. Pritom je između 81. i 86. kilometra autoceste skrivio tri sudara.

Prvo je zbog njega s ceste sletjela 35-godišnja vozačica 'ford focusa'. Da bi izbjegla izravni sudar s 'passatom' ona je naglo skrenula u desno i prednjim dijelom udarila na metalni stupić sa SOS telefonom, a zatim i u zaštitnu ogradu. Vozačica je pritom lakše ozlijeđena, a pomoć joj je prvo pružena u Domu zdravlja Sveti Ivan Zelina, a zatim i u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava. Niti kilometar dalje isto se dogodilo 64-godišnjem vozaču'"VW pola' koji se prilikom izbjegavanja sudara zanio i naletio na 'fiat bravo' koji je vozio 32-godišnji muškarac. Dvojica vozača pritom nisu ozlijeđena.

>> Snimka vožnje u krivom smjeru uoči nesreće!

Pijani vozač 'passata' ni tada se nije zaustavio nego je nastavio vožnju te se na 86. kilometru izravno sudario s kombijem 'citroen jumper' koji je vozio 28-godišnjak. U toj posljednjoj nesreći koju je skrivio 56-godišnjak je teško ozlijeđen te je prevezen u KB Dubrava gdje je zadržan na liječenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene