Dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Gradske bolnice Nova Gradiška, kazao je kako unesrećeni pet dana ništa nisu jeli te im je osoblje bolnice dalo hranu i piće. Među migrantima je navodno bilo i više djece, a uz sve što su prošli pretrpjeli su i teške ozebline. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela uhićena su dva bugarska državljanina.


Timovi hitne medicinske pomoći zbrinuli su u subotu navečer u više bolnica 42 muškarca, najvjerojatnije migranta, koji su u vrlo lošem zdravstvenom stanju zatečeni u kombiju prilikom redovite prometne kontrole na autocesti A3 kod Novske.

Iz Vlade su za podne najavili izjave ministara unutarnjih poslova Vlahe Orepića i zdravstva Milana Kujundžića, koji će izvijestiti o pronađenoj skupini migranata i njihovu zbrinjavanju.

Hitna je prvu dojavu dobila od policije u 19.35, a do 22.10 sati zbrinuti su svi pacijenti, odnosno njih 11 u bolnici u Sisku, 17 u Novoj Gradiški, osam u Zagrebu te po tri u Slavonskom Brodu i Pakracu, rekla je Hini ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Buljević.

Vezani članci Migranti u Grčkoj Grčka zatvara granice za migrante koji dolaze preko Turske: ''Ovo je važan korak u borbi protiv ilegalnih migracija'' Očevid, ilustracija Pijan se kod mještana raspitivao za smjer: Umjesto u Brinje kombi pun migranata dovezao u – Dobrinj

Putnici su se otrovali ugljičnim monoksidom, plinom bez boje, mirisa i okusa, zbog čega su zapali u loše zdravstveno stanje, dok su neki izgubili i svijest. Bili su ozbiljno ugroženi ali su se počeli oporavljati kad su izašli na zrak, kazala je Grba Buljević. Pacijenti su prema njezinim riječima izvan životne opasnosti, ali će trebati vremena da se oprave.

Dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Gradske bolnice Nova Gradiška, kazao je kako unesrećeni pet dana ništa nisu jeli te im je osoblje bolnice dalo hranu i piće, prenosi RadioNG. Po istom izvoru, među migrantima je bilo i više djece, a uz sve što su prošli pretrpjeli su i teške ozebline.

"Danas će većina pacijenata biti otpuštena, a petero u novogradiškoj bolnici ostaje na promatranju", potvrdila je Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Potvrdio je to i dr.med.Josip Kolodziej, predstojnik Gradske bolnice Nova Gradiška danas u 10,45 sati.

Kolodziej kaže kako je su svi pacijenti izvan životne opasnosti, te da će iz bolnice biti otpušteno i dvoje maloljetnika za koje se pretpostavlja da su u dobi 12 do 13 godina, dok će među petero zadržanih na liječenju ostati i jedan sedamnaestogodišnjak.

Od 11 primljenih u sisačku bolnicu, pet ih je bilo zadržano i jutros pušteno.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je u kombiju nađeno ukupno 67 osoba, a ministar Vlaho Orepić je izjavio da su bili nagurani u 10 kvadrata i da im je hrvatskla policija doslovce spasila život.

U tijeku je kriminalističko istraživanje nad dvojicom državljana Bugarske zbog sumnje da su iz koristoljublja omogućili drugim osobama protuzakonito ulaženje u Republiku Hrvatsku, pri čemu je i doveden u opasnost život prevoženih osoba, objavili su iz MUP-a.