Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Voditelj kriminaliteta droga tvrdi:

"Marihuana je prije 10 godina bila lagana 'marica', ova danas je halucinogena, pogotovo ova iz Albanije"

Zapljenjena marihuana (Foto: Dnevnik.hr)
Zapljenjena marihuana (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zapljenjena marihuana (Foto: Dnevnik.hr) Zapljenjena marihuana (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Hapšenje dilera marihuane (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Prošloga mjeseca spaljeno je oko 4 tone različitih vrsta droga koje bi na crnom tržištu vrijedile oko 90 milijuna kuna

Bit će ovo rekordna godina za hrvatsku policiju kada je o zapljeni droga riječ. Samo u posljednjih mjesec dana, u 13 velikih zapljena hrvatska policija našla je više od tone marihuane. 

Pročitajte i ovo Prometna nesreća kod Makarske - 2 Užasni prizori FOTO Autobus sletio u provaliju s Jadranske magistrale, sve hitne službe su na terenu Ilustracija Crna kronika Pritvoren zbog pokušaja ubojstva i zlouporabe droga kraj Poreča

U najrazličitijim su skrovištima nalazili sve vrste droga, ali daleko najviše marihuane koja posljednjih godina postaje sve opasnija droga.

"Marihuana od prije 10 godina je bila stvarno "marica", lagana, s malim postotkom THC-a. Ova današnja ima preko 16 do 21 posto, pogotovo ova porijeklom iz Albanije. Znači marihuana koja ulazi u red halucinogenih droga", upozorava voditelj Službe kriminaliteta droga Dražen Rastović.

Svjetska proizvodnja je u porastu, a putevi i što kopneni, što morski, nažalost često vode kroz Hrvatsku.

"Podaci UN-a kazuju da je došlo do rekordnih proizvodnja opiuma, odnosno heroina u Afganistanu, isto tako dolazi do povećanja proizvodnje kokaina u 3 latinskoameričke zemlje. Europa je uz SAD najveće tržište", kaže Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zloporabe droga.

Iznad europskog prosjeka: U Hrvatskoj se često koriste amfetamini

Većina zaplijenjene droge namijenjena je za neka druga tržišta no dio ipak ostaje i u Hrvatskoj. Najviše se konzumira marihuana.

"Zadnjih nekoliko godina imamo rast i konzumiranja kokaina, mada je Hrvatska još uvijek po konzumaciji kokaina ispod europskog prosjeka, ali zato smo iznad europskog prosjeka po konzumaciji novih psihoaktivnih droga, po konzumaciji amfetamina, odnosno ectasyja", kaže Željko Petković.

Zapljene su uglavnom rezultat dobre suradnje carine i policije. One najveće akcije plod su pak međunarodne suradnje, a akcije se pripremaju i godinama. Upravo zbog izvrsne dugogodišnje suradnje s Hrvatskom policijom najveća svjetska agencija za borbu protiv zlouporabe droga, američka DEA, otvorila je svoj regionalni ured u Zagrebu. Svima njima posla ne nedostaje.

"Mogu primijetiti da kriminalci koji su se bavili drugim oblicima kriminala sve više prelaze na kriminalitet droga, bave se krijumčarenjem i preprodajom droge iz jednostavnog razloga što ostvaruju veći profit", kaže Dražen Rastović.

Za presjecanje puteva droge ključna je, kažu, međunarodna razmjena informacija na svim razinama.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene