Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puhao jak vjetar

Ugašen požar u parku prirode Kopački rit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Parku prirode Kopačkome ritu ugašen je požar koji je buknuo prijepodne i koji je, po prvim procjenama, zahvatio površinu od 250 do 300 hektara, a stradala su biljna i životinjska staništa.

Po riječima zapovjednika osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Borisa Banjana, požar je ugašen nešto prije 17 sati, a ekipe vatrogasaca i djelatnika Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita još su na požarištu.

Požar je buknuo kod Vardarca, mjesta na rubnom dijelu Parka prirode Kopačkoga rita, te se zbog jakog vjetra proširio. Pretpostavlja se da je požar nastavak jučerašnjeg požara kod Vardarca u kojem je na manjem području gorjela trava i suho raslinje. Nakon gašenja vatra je tinjala, a danas prijepodne se razbuktala zbog snažnog vjetra.

‘Nažalost, helikopteri iz Divulja nisu mogli poletjeti zbog jakog vjetra te smo bili prisiljeni vlastitim snagama i maksimalnim naporom gasiti požar’, rekao je Banjan. Dodao je kako je u gašenju sudjelovalo 50-ak vatrogasaca iz devet dobrovoljnih vatrogasnih postrojba te profesionalni vatrogasci i desetak vatrogasnih vozila. ‘Na svu sreću vjetar se poslijepodne smirio i to nam je pomoglo da ugasimo požar koji je sada pod kontrolom premda se još dimi na mnogim mjestima, a očito tinjaju mnogi panjevi i raslinje, što zahtijeva daljnji nadzor’, rekao je Banjan za Hinu.

Glavni nadzornik Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Damir Opačić zahvalio je svima koji su ‘uz maksimalne napore’ ugasili požar i u Kopačkome ritu spriječili još veću prirodnu katastrofu. Uništena su staništa mnogih stanovnika rita, od ptica do divljnih svinja, koje su se nedavno oprasile, gmizavaca i ostalih, a stradao je i biljni svijet, kaže Opačić.

I Opačić i Banjan rekli su kako se ne sjećaju da je ikada do sada izgorjelo toliko područje bivšeg ribnjaka. Šteta je golema, a posljedice će se dugo osjećati, rekao je Opačić i dodao da će djelatnici Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita zajedno s vatrogascima ostati na požarištu cijelu noć. Opačić je zahvalio i radnicima Belja koji su svojim traktorima napravili prosjeku i tako na jednome mjestu spriječili širenje požara. (Hina)

Pročitajte i ovo Renovacija kuće - 2 Pomoć dobrih ljudi Hrvatska je ponovno pokazala veliko srce: Počela je obnova izgorjele kuće deveteročlane obitelji Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara"

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene