Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjev za izvršenjem presude

Glavaš uskoro opet na sudu, ovaj put u Sarajevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbjegli Branimir Glavaš uskoro će opet na Sud u Sarajevo. Ministarstvo pravde BiH zaprimilo je zahtjev iz Hrvatske za izvršenjem pravomoćno izrečene zatvorske kazne od osam godina zatvora.

Kako doznajemo Sud BIH sutra će odrediti suca i sudsko vijeće koji će dalje voditi slučaj. Po BIH zakonima presuda se ne može povećati nego potvrditi ili smanjiti kao što se dogodilo u slučaju doktora Ognjena Šimića. Poznati sarajevski odvjetnik Nikica Gržić zastupa i Glavaša i Šimića. Kaže da još nije dobio nikakvu obavijest sa Suda, no procedura mu je jasna. Po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći, Ministarstvo pravde upućuje spis mjesnom nadležnom sudu. Oni formiraju Vijeće koje zakazuje sjednicu na kojoj u nazočnosti osuđenika i njegovog branitelja razmatraju presudu. Moraju utvrditi postoje li uvjeti za priznavanje presude od osam godina zatvora ili eventualno određivanje kraće kazne.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osuđivani nasilnik Stravičan zločin u susjednoj zemlji: Ubio bivšu partnericu pred djetetom pa ga oteo Slika nije dostupna Tužitelj traži jednomjesečni pritvor VIDEO: Glavašu 40 dana pritvora, sporna namjera uzimanja državljanstva BiH

'Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći BIH propisuje da Sud u BiH u postupku priznanja strane odluke ne može izreći strožu kaznu od one, koja je osuđenoj osobi izrečena u zemlji u kojoj je suđena. Postoji mogućnost da se izrekne blaža kazna, jer to ne zabranjuje nijedan propis u BiH', ističe Nikica Gržić, odvjetnik Branimira Glavaša. Nitko ne zna koliko će postupak potrajati. Naime, sporazumom između Hrvatske i BIH nisu postavljeni nikakvi rokovi u kojima se ovakvi slučajevi moraju riješiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene