Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedok ili osumnjičenik?

Slučaj Fimi media: USKOK ispitao Kirina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz USKOK-a su potvrdili da su ispitali bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivicu Kirina u vezi s poslovima MUP-a i Fimi medije, no nisu željeli niti potvrditi niti opovrgnuti tvrdnje medija da je Kirin ispitan kao osumnjičenik te da je istražiteljima rekao da je postupao po nalogu bivšega HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, koji se pozivao na autoritet bivšeg premijera Ive Sanadera.

Ni Kirinova odvjetnica Višnja Drenški-Lasan nije željela govoriti o pojedinostima jučerašnjeg ispitivanja u USKOK-u, a ni sam Kirin dosad se nije želio javno očitovati o cijelom slučaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Unatoč očekivanju odvjetnika I Vinko Mladineo ostaje u pritvoru Slika nije dostupna Član uprave HAC-a Sapunar pušten, odlučio progovoriti

Mediji, pak, nagađaju da je istražiteljima rekao kako je postupao po nalogu uhićenoga bivšeg HDZ-ova rizničara i bivšeg ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića i sklopio poslove s tvrtkom Fimi medijom vrijedne više od 15 milijuna kuna. Kirin je navodno rekao da se Barišić pozivao na autoritet tadašnjeg premijera i prijatelja Ive Sanadera, a mediji nagađaju da je bivši ministar u USKOK-u nekoliko sati ispitivan kao osumnjičenik za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti.

Slučaj Fimi medije USKOK istražuje nekoliko mjeseci. Zbog sumnje u nezakonito poslovanje te tvrtke, u istražnom su zatvoru od sredine kolovoza vlasnica te tvrtke Nevenka Jurak i jedna njezina suradnica, a od prošlog tjedna i Mladen Barišić. Njega USKOK sumnjiči da je iz državnih tvrtaka i ministarstava u korist Fimi medije svoje prijateljice Nevenke Jurak 'izvukao' oko 40 milijuna kuna.

Barišić će aktivirati zastupnički mandat?

Pošto su mediji krajem siječnja otkrili aferu s Fimi medijom, premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor smijenila je Barišića s mjesta stranačkog rizničara, a nakon uhićenja i s dužnosti državnog tajnika Ministarstva financija i ravnatelja Carinske uprave.

Mediji nagađaju da bi Barišić mogao aktivirati svoj zastupnički mandat, koji je zamrznuo pa umjesto njega u Hrvatskome saboru sjedi zamjenica Đurđica Sumrak. Na taj bi način izašao iz zatvora, a državno odvjetništvo moralo bi od Sabora tražiti dopuštenje za nastavak istrage i njegovo pritvaranje.

>> Kod Barišića policija pronašla 2,5 milijuna kuna u gotovini?

Jedan od njegovih branitelja Ante Madunić izjavio je kako Barišić još nije donio odluku o mogućem aktiviranju zastupničkog mandata. 'Sutra istječe rok u kojemu Barišić može to učiniti. Još razmatramo što učiniti, no zasad je vjerojatnije da on to neće učiniti jer smatramo da je to bolje za njegov status u daljnjemu kaznenom postupku', rekao je Madunić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene