Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dosuđena joj naknada

Tri puta prijavila da joj silovatelj prijeti smrću: Policija nije pokrenula ni izvide

Zlostavljanje, ilustracija
Zlostavljanje, ilustracija Foto: Getty Images
Europski sud za ljudska prava (ESLJP) zaključio je da hrvatska tijela nisu u dovoljnoj mjeri istražila navode žrtve silovanja o prijetnjama smrću koje je dobivala od silovatelja tijekom njegovih vikend izlaska iz zatvora.

U presudi objavljenoj u četvrtak sud je utvrdio da je podnositeljica zahtjeva, mlada Romkinja, u tri navrata obavijestila policiju da joj je njezin silovatelj prijetio smrću. No, policija njene navode nije detaljno razmotrila. Nije pokrenula izvide ni službenu kaznenu istragu, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Pročitajte i ovo Muškarac kojeg policija sumnjiči za napad Horor u Splitu Policija objavila video: Traga za muškarcem koji je šipkom udario djevojku pa ju silovao Ilustracija Seksualni predator Agent CIA-e drogirao i silovao desetke žena: "Našli smo 500 snimaka golih i onesviještenih žrtvi. Vodio je detaljan popis"

Europski sud je istaknuo da su policija i nadležno državno odvjetništvo otvorili istragu tek nakon što je sud dostavio podnositeljičinu tužbu državi na odgovor. Hrvatska tijela, dodaju, predmet podnositeljice nisu sagledala kao cjelinu niti su poduzela korake za zaštitu žrtve koja je dodatno i pripadnica manjine te je tako posebno ranjiva skupina.

Navedeni propusti čine istragu hrvatskih tijela neučinkovitom i predstavljaju povredu obveze iz Konvencije o zaštiti ljudskih prava koja propisuje provođenje učinkovite i detaljne istrage svih navoda o zlostavljanju ili prijetnji, smatra ESLJP.

Istovremeno, sud je odbio prigovor da se radi i o povredi prava na zabranu diskriminacije, odnosno da je istraga bila neučinkovita zbog etničkog podrijetla žrtve.

Zaključili su da su nadležna tijela bila svjesna etničke pripadnosti žrtve te su stoga trebali poduzeti sve potrebne korake odmah i bez odgode kako bi zaštitili podnositeljicu od ponovne viktimizacije ili novog kaznenog djela, priopćio je ured.

Podnositeljici je dosuđena naknada od 12.000 eura zbog povrede konvencijskih prava te 4500 eura na ime naknade troška postupka.

Presuda još nije konačna, a to će postat ukoliko ni jedna stranka u iduća tri mjeseca ne podnese zahtjev velikom vijeću ESLJP-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene