Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražen zbog ratnog zločina

Živio na Malti 11 godina: Hrvatskoj izručen Gojko Eror

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski Srbin Gojko Eror, optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tijekom Domovinskog rata, izručen je s Malte Hrvatskoj i, kako se neslužbeno doznaje večeras, nalazi se u osječkom zatvoru.

Nakon što je završen postupak izručenja s Malte, gdje je živio zadnjih 11 godina, u osječki zatvor je doveden u noći s petka na subotu.

Pročitajte i ovo Spomenik Osmica u VItezu Podignuta optužnica Vrijeđao ubijenu hrvatsku djecu u središnjoj Bosni: Kazao da su škutorske nacionalnosti Prosvjed za Juliana Assangea Oslobodite Juliana Assangea Osnivač WikiLeaksa nije došao pred suce, prosvjednici traže njegovo oslobađanje: "Julian Assange je heroj"

Istražni zatvor mu je već prije određen na Županijskom sudu u Osijeku.

Malteški sud prošli je tjedan odlučio Gojka Erora (49) izručiti Hrvatskoj koja ga je na temelju europskog uhidbenog naloga tražila zbog optužbi povezanih s nestankom najmanje 17 ljudi u Berku, selu pokraj Vukovara, te za zločine protiv čovječnosti, mučenje, otmicu i nezakonito odvođenje u koncentracijski logor između 1991. i 1993.

Eror je pristao na izručenje. Malteški sud nije utvrđivao točnost optužbi nego je samo razmatrao valjanost zahtjeva za izručenjem.

'Ova odluka je ponovni pucanj u žrtve, ovaj put ne iz oružja, nego iz smjera srbijanskog pravosuđa!'

Optužnica, koju je protiv njega i skupine osumnjičenih u travnju 2006. podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru, tereti ih da su od 2. rujna 1991. do kraja 1992. godine u Berku, u kojemu je živjelo većinsko hrvatsko stanovništvo, nakon što su selo okupirale JNA i paravojne formacije, prihvatili okupacijsku vlast. U optužnici se kaže da su osnovali tzv. štab teritorijalne obrane i preostali dio nesrpskog stanovništva ubijali, odvodili u logor, mučili, zastrašivali, tjerali na prisilan rad, pljačkali, zbog čega su sve hrvatske obitelji morale napustiti svoje kuće i prijeći na slobodni dio Hrvatske.

Tijekom agresije i okupacije Berka ubijena su 34 njegova stanovnika a za deset mještana se još traga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene