Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traljavost domaćeg pravosuđa

Šopićevu presudu zaboravili proglasiti pravomoćnom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Elvis Šopić, koji je zbog ubojstva taksista Igora Ćustića 2008. godine nepravomoćno osuđen na 15 godina - pravomoćnost presude čekat će na slobodi - zbog sporosti hrvatskog pravosuđa.

Odluka Vrhovnog suda da na slobodu pusti Elvisa Šopića još je jedan dokaz traljavosti s kojom pravosuđe radi svoj posao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ubojstvo taksista u Zadru Mijenja se optužnica protiv osumnjičenog ubojice taksista Slika nije dostupna Samo jedan hitac Rekonstrukcija ubojstva: Metak u čelo taksistu Ćustiću

Zadarski Županijski sud Šopiću je kanio produljiti pritvor na još devet mjeseci - ali to nije bilo moguće - jer je istekao maksimalni rok od dvije godine za boravak u pritvoru bez pravomoćne presude.

Taj je rok u Šopićevom slučaju istekao 31.-og siječnja ove godine pa Vrhovnom sudu nije ostalo drugo nego prihvatiti žalbu njegovog odvjetnika i osloboditi Šopića.

Zbog te traljavosti državne administracije Šopić koji je ubio te potom u automobilu zapalio mladog taksistu pravomoćnu presudu čekat će na slobodi.

Od glasnogovornice zadarskog Županijskog suda Dijane Grancarić saznajemo da je Šopić u pritvoru mogao biti najviše dvije godine jer je osuđen za obično ubojstvo, a ne teško ubojstvo. Tri godine bi mogao provesti u pritvoru do pravomoćne presude da je osuđen za teško ubojstvo.

'Presretan sam što sam napokon na slobodi', rekao je Elvis Šopić. Rekao je kako jedva čeka da vidi sina te da je već pokrenuo postupak preko Ureda za socijalnu skrb kako bi ga mogao vidjeti. U žalbi je i naveo kao glavni razlog to što želi vidjeti dijete koje nikada nije vidio.

Obitelj ubijenog taksiste Igora Ćustića je šokirana. Njegov otac kaže 'Ne mogu vjerovati da je na slobodi'. Za njih je ovo sramota pravosuđa.

>> U ponovnom suđenju Šopić dobio maksimalnih 15 godina zatvora

Njih je inače pravosuđe već jednom duboko razočaralo kada je u pitanju kažnjavanje ubojice njihova sina. Prva je presuda Šopića osudila na 3o godina, ali ju je Vrhovni sud ukinuo, sve vratio na ponovno suđenje koje je na kraju Šopiću presudilo upola kraću kaznu - 15 godina. No, pune tri godine nisu našli vremena proglasiti je pravomoćnom.

Podsjetimo, Šopić je taksista lovačkom puškom upucao u glavu dok je sjedio na suvozačevom mjestu, a kako bi prekrio tragove zapalio je automobil. Taksist i Šopić se nisu otprije poznavali, a motiv ubojstva je ostao nerazjašnjen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene