Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzele preko 100 tisuća eura

Dvije sestre i sudske vještakinje osuđene zbog mita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud u Splitu osudio je danas dvije sestre, bivše sudske vještakinje na zatvorsku i uvjetnu kaznu zbog primanja mita i pomaganja.

Predsjednik sudskog vijeća Zoran Kežić pročitao je nepravomoćnu presudu kojom se zbog primanja mita 59-godišnja Anka Samardžić iz Omiša osuđuje na zatvorsku kaznu od četiri i pol godine, a sud joj je na osam godina zabranio rad sudskog vještaka te joj je oduzeo 95.050 eura pronađenih u premetačini njezina stana. Njezina 63-godišnja sestra Marija Lulić osuđena je zbog pomaganja na desetomjesečni zatvor, uvjetno na tri godine, a sud je i njoj oduzeo 4.700 eura. Anka je proglašena krivom jer je od 2. srpnja do 24. kolovoza 2007. uzela 100.000 eura mita od Ivana Vilića za vještačenje dokumentacije u kaznenom postupku koji se vodio protiv njega.

Pročitajte i ovo Maja Šupe Narušeno joj zdravlje Potvrđena optužnica protiv sutkinje Šupe: Dobro osmišljenim planom pokušala zamagliti 15000 eura mita Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura

'Bacila ljagu na časnu profesiju'

Novac je preuzela od USKOK-ova pouzdanika Ivana Vilića u tri puta - prvi put 15.000 eura u Radmanovim Mlinicama, šest dana poslije još 15.000 eura u Lokvi Rogoznici, a u omiškome Galebu preuzela je još 70.000 eura. Sestre, koje danas nisu bile na izricanju presude, u istražnom su se postupku branile šutnjom, a tijekom rasprave Anka Samardžić priznala je sudu da je od Vilića uzela novac, ali ne kao mito, nego radi njegova posredovanja u kupnji nekretnine kod Makarske. Sudac Kežić rekao je u obrazloženju presude da je Anka 'poklekla zovu novca i primanjem mita iznevjerila povjerenje stranaka te tako bacila ljagu na to časno zanimanje'. Unatoč tome što je dosad neosuđivana i bolesna, sud je te njezine postupke ocijenio kao drske i nedopuštene. Kad je riječ o Mariji Lulić, 'i uvjetnom će se presudom postići cilj zbog toga što je svojoj sestri davanjem savjeta pomogla da primi mito', rekao je sudac Kežić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene