Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nisu plaćali PDV

Desetorici uhićenih u akciji ''Food'' određen istražni zatvor: Radom na crno oštetili državu za 15 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je u petak istražni zatvor za 10 uhićenih u akciji ''Food'' koji se sumnjiče da su neplaćanjem PDV-a na prehrambene proizvode oštetili državni proračun za najmanje 15 milijuna kuna.

Jednomjesečni istražni zatvor za 10 osumnjičenika je određen na zahtjev Uskoka zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, doznaje Hina na Županijskom sudu.

Istragom je uz 12 hrvatskih državljana obuhvaćeno i sedam tvrtki zbog sumnje na počinjenje ili pomaganje u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Skupinu su početkom 2019. okupili organizatori stari 39 i 42 godine za koje Uskok sumnja da su povezali ostale okrivljenike koji su upravljali okrivljenim trgovačkim društvima, ali i da su kao stvarni voditelji poslovanja okrivljene tvrtke i više drugih tvrtki samo kao formalno odgovorne angažirali treće osobe koje nisu imale utjecaja na poslovanje.

Pročitajte i ovo USKOK, ilustracija Zločinačko udruženje Racije u Zagrebu: Policija i USKOK uhitili 12 ljudi, sumnjaju da su državu oštetili za 15 milijuna kuna

Osumnjičenici su od prodavatelja prehrambenih proizvoda i druge robe iz inozemstva dogovarali isporuku osumnjičenim tvrtkama, koje su je prodavale drugim poduzećima pri čemu su u jednom dijelu iskazali PDV, dok su u drugom radili "na crno" bez izdavanja računa.

Naplaćen novac okrivljena trgovačka društva transferirala su na račune tvrtki dvojice glavnih osumnjičenika koji, ne prijavljujući PDV, za 2019. i 2020. nisu platili najmanje 7,1 milijuna kuna.

Terete ih i da su korištenjem nevjerodostojnih računa omogućili ostalim tvrtkama da nezakonitim umanjenjem porezne osnovice izvlače novac u gotovini, pri čemu nisu platile dužne iznose PDV-a od najmanje 7,94 milijuna kuna.

Novac je potom, posredstvom trećih osoba, uplaćen inozemnim dobavljačima i vraćen dvojici osumnjičenika koji su osnovali skupinu, izvijestio je Uskok.

Policija je izvijestila da je u akciji ''Food'' sudjelovalo stotinjak policajaca koji su tijekom četvrtka na zagrebačkom području proveli "više dokaznih radnji" poput pretresa domova i poslovnih prostora. Nakon kriminalističkog istraživanja 12 osumnjičenih predali su pritvorskom nadzorniku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene