Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvije od triju spomen-ploča poginulim hrvatskim braniteljima u Saborskom, koje su postavili članovi Udruge branitelja Saborsko, nestale su sa svojih postolja.


Budući da je izrada jednog spomen-obilježja prošle godine stajala devet tisuća kuna, zajedno s radovima materijalna šteta je oko 20.000 kuna, ali je uznemiravanje građana, posebno stradalnika i remećenje teško uspostavljenih dobrosusjedskih odnosa između Hrvata i Srba, neusporedivo veća šteta, kazala je općinska načelnica Đurđica Špehar.

Vezani članci Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije - 7 Šef sisačko-moslavačke policije o dojavama da ima krađa na razrušenom području: "Sve smo ih provjerili i utvrdili da nisu točne" Dokumenti, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Dvojica policajca i odvjetnica uhićeni u velikoj akciji USKOK-a: Krivotvorili dokumente strancima kako bi ušli u Hrvatsku

>> Iz dvorišta kuće ukrao tri povijesne kamenice

Ona se nada da je to divljaštvo obična krađa kamena kao vrijedna materijala, ali činjenica da se to dogodilo samo dan prije obilježavanja 19. obljetnice pada Saborskog, jer su 12. studenog 1991. Saborsko morali napustiti svi Hrvati, selo je bilo potpuno razrušeno i spaljeno, a 22 mještanina su poginula, to otvara sumnje koje se moraju razjasniti, kazala je Špehar.

Po njezinim riječima spomen-obilježja hrvatskim braniteljima postavljena su na tri mjesta u selu u povodu lanjskog Dana domovinske zahvalnosti, a sada su nestale dan uoči obljetnice pada Saborskog.

'Nadam se da će policija pronaći počinitelje da bi se potpuno razjasnilo je li riječ o krađi zbog koristoljublja ili politički motiviranu činu', kazala je Špehar. U Domovinskom ratu u Saborskom su poginula 52 mještanina. (HIna)