Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kobna jurnjava

U teškoj prometnoj nesreći u gorućem automobilu poginula studentica (20): Čak 11 godina kasnije izrečena nepravomoćna presuda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je u petak osudio Marina Čolaka na dvije godine zatvora, a Dalibora Opačka nepravomoćno oslobodio krivnje za prometnu nesreću u kojoj je u studenome 2010. nakon jurnjave ferrarija i sportskog nissana kod Bosiljeva poginula studentica Ivana Obad (20).

Prvooptuženi Marin Čolak nepravomoćno je osuđen na dvije godine iza rešetaka, a mora platiti i 2000 kuna sudskih troškova.

Pročitajte i ovo Bicikl, ilustracija Hitna joj nije stigla pomoći Tragedija u Podravini: Pala s bicikla i poginula, pronašao je poštar Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet

Nepravomoćno oslobođeni Dalibor Opačak zaplakao je nakon izricanja presude.

''Ovo je nakon 11 godina suđenja veliki uspjeh. Zadovoljni smo hrabrošću da su se vještaci usuglasili da brzina nije uzročno-posljedična veza s prometnom nesrećom'', rekao je nakon izricanja nepravomoćne presude Opačkov branitelj Mirko Križanović.

Prema optužnici, Čolak se 5. studenog 2010. u 12:20 sati kretao Ferrarijem autocestom A6 iz smjera Zagreba prema Rijeci lijevim prometnim trakom brzinom od 181,5 kilometara na sat, dok se Opačak kretao desnim trakom u svojem Nissanu 350.

Čolak je, tvrdi tužiteljstvo, započeo prelazak iz lijevog u desni prometni trak, a da se nije uvjerio kako to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu. Opačak je, vozeći brzinom od 205,3 kilometara na sat, počeo kočiti, no nije mogao smanjiti brzinu na vrijeme, pa su se automobili okrznuli.

Nissan je prednjim lijevim kotačem dotaknuo zadnji desni kotač Ferrarija, nakon čega je taj dodir destabilizirao Ferrari te se on počeo nekontrolirano kretati i sletio je desno izvan kolnika. Automobil se prevrnuo i zapalio, pri čemu je poginula suvozačica u Ferarriju Ivana Obad.

Optužnica protiv obojice vozača podignuta je 2012. godine. Postupak je najprije vođen na Općinskom sudu u Karlovcu, ali je zbog sporosti prebačen na zagrebački Općinski kazneni sud, gdje su Čolak i Opačak 2015. godine nepravomoćno osuđeni na tri godine zatvora.

Nakon što je Županijski sud u Rijeci 2018. poništio presudu, suđenje je počelo ispočetka na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu, ali se ubrzo sud proglasio nenadležnim, pa je spis završio na karlovačkom Županijskom sudu. Odlukom Vrhovnog suda predmet je prošle godine delegiran na zagrebački Županijski sud.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene