Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlouporabili ovlasti

Trogir: Osumnjičeni za višemilijunske zlouporabe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedamnaest bivših i sadašnjih trogirskih čelnika i djelatnika gradskoga Komunalnog poduzeća 'Dobrić' policija je osumnjičila za 46 kaznenih djela kojima su grad i poduzeće navodno oštetili za nešto manje od sedam milijuna kuna, doznaje se u splitskome Županijskom državnom odvjetništvu.

Odjel gospodarskog kriminala splitske policije tom je odvjetništvu podnio četiri posebna izvješća u kojima se, kako se neslužbeno doznaje, među ostalim, sadašnjega i bivšega gradonačelnika Damira Rilju i Vedrana Rožića te još 15 osoba tereti za zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave i nesavjesno gospodarsko poslovanje 'teško' šest milijuna i 760 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 2 Ravnateljice nije bilo Roditelj u učionici nasrnuo na profesora: "Ovo nije prvi napad u toj školi, što je poduzela ravnateljica?" Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!"

Osumnjičenici su navodno provodili postupke javne nabave a da pritom nisu poštovali Zakon o javnoj nabavi. Među ostalim, sumnja se, dodatke osnovnih ugovora sklapali su u iznosima višestruko većim od zakonom dopuštenih. Tako su cijene bile četiri puta veće od vrijednosti osnovnog ugovora, a kako se navodi u prijavi, osumnjičenici su više puta sklapali ugovore s izvođačima i dobavljačima robe i pritom su izbjegavali provesti postupak javne nabave.

Vrijednost nabave podijelili bi na vrijednosti manje od zakonom propisanih i sklapali bi nekoliko osnovnih ugovora istog dana. Tako su pogodovali određenim izvođačima ili dobavljačima na štetu drugih sudionika javne nabave.

Neslužbeno se doznaje da su među prijavljenima i bivši dogradonačelnik Vinko Brkan i nekoliko bivših članova Gradskog poglavarstva te odgovorne osobe Komunalnog poduzeća 'Dobrić'.

Zaposlili nogometaše i novinare

Novine pišu da su osumnjičenici oštetili Trogir i to poduzeće tako što su zaposlili 30-ak nogometaša Nogometnog kluba 'Trogir' i desetak novinara 'Trogirskog lista' i 'Glasa Dalmacije'. Grad je navodno za njih 'Dobriću' isplaćivao neto plaće od 5000 do 10.000 kuna iako u njemu nisu radili.

Brkana se navodno tereti da je kao dogradonačelnik i predsjednik toga nogometnog kluba, bez odluke Gradskog vijeća, nezakonito u ime grada dao jamstva za kredit Karlovačke banke koji je dobio klub. Time je, sumnjaju istražitelji, Trogir oštećen za milijun i pol kuna.

Sadašnjega gradonačelnika Rilju navodno se, po pisanju novina, tereti da je bez odluke Gradskog vijeća potpisao isplatu 2,4 milijuna kuna privatnoj građevinskoj tvrtki za izvedene radove na gradskome području. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene