Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protiv državljanina Republike Slovenije Bojana Bevca bivšeg predsjednika uprave PIK-a Vrbovca, županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu zbog zloporabe položaja i ovlasti čime je PIK oštetio za 17 milijuna kuna.


Bevc, bivši direktor Staklarne Rogaška, uhićen je potkraj siječnja u Klagenfurtu u Austriji te je u ožujku izručen Hrvatskoj.

Vezani članci Optužnice - 2 Uskok optužio četiri bivša ministra za udruženi pothvat: Dnevnik Nove TV donosi detalje Uskoro suđenje splitskom kardiokirurgu - 1 Dnevnik Nove TV doznaje kada će se splitski kardiokirurg naći u sudnici: "Mora mu se odmah oduzeti licenca"

Bevc je tijekom kazenog postupka obranu temeljio na tvrdnji da je sklopio ugovor s PIK Vrbovcem po kojem je njegova tvrtka Adria Menagement iz New Yorka, angažirala četiri osobe, uključujući i njega, da kao menadžeri vode posao sanacije. 

Tvrdio je da su taj posao uspješno obavili i da su temeljem toga naplatili nagradu. Za točku kojom ga se tereti da je ostvario materijalnu dobit putem kredita koje je plaćao novcem PIK Vrbovca, rekao je da se zapravo radi o načinu isplate nagrade.

Optužnica ga sad tereti da je kao predsjednik Uprave dioničkog društva i PIK Vrbovec od 8. listopada 2002. do svibnja 2004. godine, a nakon što je ugovorio nagradu za uspjeh u poslovanju, zbog  pribavljanja nepripadne materijalne koristi za trgovačko društvo iz New Yorka – SAD koje je sa vrbovečkim društvom sklopilo ugovor o obavljanju menadžerskih usluga, a čiji je bio direktor i zastupnik, u financijskom izvješću za 2002. godinu dioničkog društva iz Vrbovca neistinito prikazao rezultat poslovanja toga društva. 

Naime, iskazao je dobitak u iznosu od 7.173.254,00 kuna iako je društvo ostvarilo gubitak u iznosu od 73.434.681,94 kune te je slijedom ovakvog izvješća na ime naknade za uspjeh u poslovanju u 2002. godini isplatio iznos od 3.586.629,09 kuna trgovačkom društvu iz New Yorka - SAD, a na ime naknade koja također nije ugovorena za pristojbe upravljana, naknade i kamate, i plaćanja obveza trgovačkog društva iz New Yorka - SAD banci iz Zagreba naložio isplatu iznosa od 5.465.917,58 kuna na teret trgovačkog društva iz Vrbovca. 

Tako je oštetio firmu za ukupan iznos od 9.052.546,67 kuna a za isti je iznos pribavio nepripadnu materijalnu korist za trgovačko društvo iz New Yorka - SAD.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju