Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Investicijska prijevara

Mislila da trguje naftom pa ostala bez više od 67.000 eura

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Investicijske prijevare obećavaju brzu dobit, no građani često budu oštećeni za velike novčane iznose, upozorila je u četvrtak bjelovarsko-bilogorska policija nakon što joj je 45-godišnjakinja iz Bjelovara prijavila da je na ulaganju u naftu prevarena za 67.000 eura.

Oštećena je na društvenoj mreži pronašla članak o ulaganju u naftu, sirovine i kriptovalute te je u prilogu ostavila svoje podatke za kontakt, nakon čega ju je više osoba tijekom tri mjeseca kontaktiralo preko telefonskih poziva, elektroničke pošte i aplikacija za komunikaciju.

Uvjerile su je da je ulaganjem u naftu ostvarila veliku dobit, ali su za isplatu uvjetovali plaćanje poreza na dobit pa je 45-godišnjakinja u više desetaka navrata uplatila više od 67.000 eura. No dobit od ulaganja nije dobila, izvijestila je policija te još jednom upozorila građane na investicijske prijevare na društvenim mrežama.

Prevaranti pritom najčešće nude unosne investicijske mogućnosti, kao što su dionice, obveznice, kriptovalute, nafta, plemeniti metali, strana zemljišta ili alternativna energija.

Znakovi koji mogu ukazivati da je riječ o prijevari učestali su nenajavljeni pozivi koji obećavaju brzu i znatnu dobit i sigurnost investicije. Još jedan indikator da se radi o prijevari jest prikazivanje da je ponuda dostupna samo ograničeno vrijeme te da je dostupna samo vama i traži se da je ne dijelite s drugim osobama.

Kako bi se zaštitili od takva oblika kriminala građani mogu potražiti nepristran financijski savjet prije nego što ulože sredstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nulta tolerancija Županija uvodi testiranje, a ako ga zaposlenici ne prođu, može uslijediti i otkaz

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijatelji životinja upozoravaju "Danas nastupa apsolutna zastara u slučaju zloglasnog Ivora Ivaniševića"

Potrebna je sumnjičavost i dodatan oprez kod ponuda koje obećavaju brzu i veliku zaradu i svijest da ako se čini da je nešto predobro da bi bilo istina, vrlo vjerojatno i nije istina.

Građani koji su već uložili u taj oblik prijevare trebaju biti dodatno oprezni i čuvat se budućih prijevara jer će ih prevaranti vjerojatno ponovo ciljati ili prodati njihove podatke drugim prevarantima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene