Zlostavljanje djeteta, ilustracija (Foto: Getty images)
Zlostavljanje djeteta, ilustracija (Foto: Getty images) Foto: Getty Images

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv bjelovarskih supružnika, oca (54) i majke (39) zbog grubog zanemarivanja dužnosti podizanja i odgoja djeteta.


Majka je pila za vrijeme trudnoće pa je dijete rođeno s fetalnim alkoholnim sindromom (FAS), zbog kojeg može imati ozbiljne posljedice.

Vezani članci Ilustracija Pas djevojčicu izgrizao po licu: "Bila je sva krvava. Izgledalo je strašno" Zlostavljanje djece, ilustracija Uhićen 69-godišnjak iz BiH: Mjesecima spolno zlostavljao dijete u Istri

Centar za socijalnu skrb u Bjelovaru u travnju 2016. godine izrekao je mjeru ''stručne pomoći i potpore u ostvarivanju roditeljske skrbi'' na period od šest mjeseci. Mjera je uključivala učestale posjete obitelji i nadzor voditeljice.

Međutim, kako prenosi Bjelovar.live, tijekom te mjere otac nije pokazivao nikakav interes za dijete.

U optužnici se navodi da je otac većinu vremena provodio za računalom ili je spavao te je u alkoholiziranom stanju dijete izlagao verbalnim i fizičkim sukobima između njega i supruge kao i verbalnim sukobima s njegovom majkom.

Modrice na rukama i stražnjici: Dijete bacio u zid

Stoga je Centar mjeru produžio na godinu dana, ali nije se ništa promijenilo. Muškarac je pretukao suprugu pa se ona s djetetom sklonila u Sigurnu kuću gdje je dijete ispričalo kako ga je otac često tukao. "Često je koristio šibu", pričalo je dijete kroz plač.

Jednom je dijete primio s leđa i bacio prema krevetu tako da je udarilo u zid zbog čega su ostale modrice na rukama i stražnjici.

Nakon što je je majci i djetetu prekinut smještaj u Sigurnoj kući, Centar je dijete u travnju 2018. godine smjestio u udomiteljsku obitelj i pokrenuo prijedlog za trajno oduzimanje.

Odvjetništvo traži uvjetne kazne zatvora

Majci se stavlja na teret alkoholizam u vrijeme trudnoće, ali i učestala opijanja za vrijeme stručne pomoći Centra za socijalnu skrb.

Otkrilo se kako je dijete učestalo vrijeđala i psovala, na sudska ročišta je dolazila pod vidnim utjecajem alkohola u kombinaciji s tabletama zbog čega joj je i prekinut smještaj u Sigurnoj kući.

Dijete je posvjedočilo da je majka zajedno sa suprugom sudjelovala u fizičkom kažnjavanju.

Općinsko državno odvjetništvo od Općinskog suda traži da se ocu izrekne devet mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od tri godine, a majci sedam mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju