Obavijesti Video Pretražite Navigacija
optuženo 27 osoba

Bivši direktor splitske Čistoće optužen za muljažu s otpadom: Po kamionu uzimali 200 do 500 kn

Karepovac
Karepovac Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Na odlagalištu otpada Karepovac postojao je uhodani mehanizam izbjegavanja nadzora.

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv 27 osoba koje su "muljale" s otpadom na odlagalištu Karepovac. Optužene su za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te primanje i davanje mita u gospodarskom poslovanju.

Sve se odvijalo od 22. veljače do 27. travnja 2019. godine, a prvooptuženi je Ante Aleksić, tadašnji v. d. direktora Čistoće. Ne navodeći identitet optuženih, USKOK je objavio kako se prvookrivljenom stavlja na teret da je omogućio odlaganje građevinskog otpada na Karepovcu iako je Čistoći istekla dozvola za zbrinjavanje svih vrsta otpada osim komunalnog.   

Prema optužnici, direktor je u više navrata nalagao dvojici zaposlenika Čistoće da službenim i drugim vozilima od XVI. do XXI. okrivljenika preuzimaju građevinski otpad te da ga potom odvezu i odlože na Karepovac, pri čemu je drugookrivljeni, prema njihovu prethodnom dogovoru, odobravao prihvat takvog otpada.

U istom je cilju II. okr. u razdoblju od 1. ožujka do 4. svibnja 2019. u Splitu, također na njihov nagovor i traženje, omogućio XX. do XVII. okrivljenima da takav otpad odlažu na odlagalištu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završena prva faza sanacije Splitsko odlagalište Karepovac dobilo uporabnu dozvolu: Građani pozvani da odgovorno upravljaju otpadom

Osim toga su III. do VI. okr., od 27. veljače do 2. svibnja 2019. u Splitu, kao zaposlenici Čistoće koji su radili na poslovima rukovatelja građevinskim strojevima i radnika na deponiju, sukladno prethodnom dogovoru, zatražili od VII. do XV. okr. novčanu nagradu od 200 do 500 kuna po kamionu za omogućavanje ulaza na Karepovac radi odlaganja građevinskog otpada kojeg će potom zatrpati zemljom.

Nakon što su ovi pristali na to, iako su znali da se na Odlagalištu može odlagati samo komunalni otpad, III. do VI. okr. navedenim okrivljenicima omogućili su odlaganje građevinskog otpada na odlagalištu, koji su otpad zatim koristeći radne strojeve prekrivali zemljom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene