Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

USKOK je danas podigao optužnicu protiv bivšeg direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića


Optužnica je podignuta zbog sumnje da su mu direktor tvrtke Vodoprivreda Lonja-Zelina Zoran Crneković i direktor tvrtke Proning Božidar Deduš platili safari u Namibiji kako bi njihovih tvrtkama osigurao poslove s Hrvatskim vodama. USKOK je na svojoj internetskoj stranici izvijestio da trojicu tereti zbog primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju te zlouporabe položaja i ovlast.

Vezani članci Ilustracija Podignuta prva optužnica u Srbiji za Oluju: Četvorka optužena za raketiranje izbjegličke kolone. Pilot Borović: "Nisam sudjelovao u tome" Slika nije dostupna Je li bivši direktor Hrvatskih voda u Namibiju išao na safari ili iz 'stručnih razloga'?

>> USKOK istražuje direktora Hrvatskih voda zbog puta u Namibiju

Točan iznos imovinske koristi koju će optuženici morati vratiti budu li osuđeni USKOK nije naveo. No, osim troškova putovanja i lova u Namibiji kao mito je navedena i cijena dopreme lovačkih trofeja u Hrvatsku. USKOK tvrdi da je safari na kojem je trojac bio od 1. do 8. lipnja 2009. dogovorio Crneković, pri čemu je kao razlog puta naveo stručno usavršavanje. Deduš je potom u namjeri da pribavi korist za sebe i Crnekovića, zatražio da se na računu kojim su plaćali predujam pod vrstom usluge navede 'Stručno putovanje - Namibija', a na temelju naloga koji je podnio njegova tvrtka platila mu je troškove.

Kooperant platio lovačke trofeje

Crneković je, pak, rezervirao zrakoplovne karte za put te je u namjeri da sebi i Dedušu pribavi nezaknitu korist, stručnim službama tvrtke kojoj je na čelu naložio plaćanje računa za zrakoplovne karte, da se taj trošak u poslovnim knjigama uvede kao usluga cestovnog prijevoza te da se u evidenciji boravka na radnom mjestu vrijeme njegova boravka u Namibiji prikaže kao da je radio.

Poslije boravka u Namibiji u Hrvatsku su, tvrde u USKOK-u, dopremljeni lovački trofeji za Husarića i Crnekovića, a troškove dopreme je, po Crnekovićevoj uputi, platila tvrtka kooperant društva u kojem je on direktor. Nakon što je USKOK u ožujku prošle godine pokrenuo istragu Husarić je javno odbacio sve novinske napise da su Hrvatske vode namještale natječaje i izvlačile novac. Na izravno pitanje je li mu neka tvrtka platila lov u Namibiji tada je odgovorio da od svoje tvrtke nije ništa naplatio te da za godišnji odmor ide kamo želi. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju