Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud traži objašnjenje

Četiri zvučne optužnice na 'popravnom ispitu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sutra počinje suđenje Sanji Kalamburi, imenovanoj pa povučenoj ravnateljici Fonda za zaštitu okoliša. Mnogi su to suđenje i prije početka prozvali sukobom interesa, jer otac jednog od suoptuženika sin je zamjenika predsjednika suda. Tužitelji nisu zatražili preseljenje predmeta.

Četiri zvučne optužnice vraćaju im se na popravni. Posljednji slučaj - bivši direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić, kojeg terete da je kao mito uzeo safari u Namibiji. Lov na afričke divlje životinje kao mito. USKOK za sud to nije dovoljno dobro objasnio. Optužnicu koju su pisali protiv bivšeg šefa Hrvatskih voda, poslali su im natrag. S jasnim objašnjenjem.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ivan Čehok Nakon gotovo deset godina Bivši gradonačelnik Varaždina oslobođen optužbi: USKOK najavio žalbu

"Za ta kaznena djela je bitno dovesti u korelaciju dar, koji je primljen s jedne strane i s druge strane, poslove koji su protuusluga za primljeni dar", pojasnio je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu. Odvjetnik ne krije zadovoljstvo. U posljednjih 10 dana tri ozbiljne Uskokove optužnice koje se tiču njegovih klijenata, vraćene su, kaže, na doradu. Zbog manjka dokaza.

"Oni samo utvrđuju i dokazuju ono što ide u prilog optužnoj tvrdnji, kad mi donesemo naše dokaze, kojima usporavamo optužnice u našim odgovorima pred sud, sud to kao što i sami vidite s ozbiljnim prilaženjem tim dokazima - uvažava", ističe Rajko Mlinarić, odvjetnik Jadranka Husarića.

USKOK-ove optužnice sud do sada nije dovodio u pitanje, ali prošlog tjedna vratili su optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka. Čak dva puta vraćena je u slučaju Bankomat. "Vjerojatno nema one dovoljne doze kritičnosti prema stanju predmeta, da bi optužnica rezultirala na osnovu takvog stanja, pa onda narod jednostavno za tako nešto kaže - tresla se brda, rodio se miš", kaže Branko Šerić, odvjetnik Ivana Sladonje.

Iz USKOK-a na ovu temu pred kamere ne žele. U pismenom odgovoru demantiraju da im je mnogo optužnica sud vratio. Poručuju, od 2009. podignute su 192, a vraćene samo četiri. Sutra počinje suđenje Sanji Kalamburi, imenovanoj pa povučenoj ravnateljici Fonda za zaštitu okoliša, čiji je suoptuženik otac od zamjenika predsjednika suda. Tužitelji zasad nisu tražili preseljenje predmeta, iako mnogi ovu činjenicu vide kao čisti sukob interesa.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene