Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Azra Bašić

Amerika izručuje Hrvaticu optuženu za ratne zločine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savezni sud u Kentuckiju utvrdio je da nema zapreka izručenju hrvatske državljanke Azre Bašić Bosni i Hercegovini, gdje je osumnjičena za ratne zločine nad Srbima

Odlukom koju je u petak potpisao sudac Robert Wier utvrđeno je da postojeći međunarodni sporazumi omogućavaju njezino izručenje.

Azra Bašić (53), koja je rođena Hrvatskoj i živi u američkoj saveznoj državi Kentucky, osumnjičena je da je sudjelovala u mučenjima i ubojstvima Srba iz Dervente, od travnja do lipnja 1992. Sumnjiči se da je sama ubila jednog zatočenika i zlostavljala druge zatočene tako da ih je, prema iskazima 26 svjedoka koje su sudu dostavili tužitelji, u logorima na području Dervente prisiljavala da piju ljudsku krv i benzin i tjerala da kleče na razbijenom staklu.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Julian Assange (Foto: AFP) ŽALIT ĆE SE NA ODLUKU Sutkinja blokirala zahtjev: Osnivač WikiLeaksa Julian Assange neće biti izručen SAD-u

>> Švedska će u BiH vratiti 1.100 tražitelja azila

Sudac Wier je ocijenio da su dokazi koje je prikupilo tužiteljstvo BiH uvjerljivi te da nema zapreka izručenju. Tako je odbacio sve prigovore optužene na izručenje. Konačnu odluku o izručenju donosi State Department. Bašić pod različitim imenima već duže vrijeme živi u SAD-u gdje je uhićena u ožujku prošle godine na temelju tjeralice iz BiH izdane 2006.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene