Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švedske vlasti u Bosnu i Hercegovinu deportirat će oko 1.100 njezinih građana koji su u toj skandinavskoj zemlji na temelju lažnih tvrdnji zatražili azil.


Ovu vijest prenio je za medije u BiH tajnik ministra sigurnosti BiH Bakir Dautbašić koji je i voditelj Monitoring tima zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima.

'Švedska će vratiti svih blizu 1.100 građana koji su otišli nezakonito tražiti azil. Svima njima će biti odbijen zahtjev i bit će deportirani u vrlo kratkom roku', rekao je Dautbašić.

Vlasti Kraljevine Švedske nedavno su upozorile da je povećan broj građana BiH koji traže azil, no da ne postoji način da ih dobiju. Dautbašić je dodao da je već deportirano stotinjak državljana BiH, rekavši da očekuje da u sljedećih mjesec dana u BiH budu izručeni svi preostali državljani.

Vezani članci Provjed u povodu četvrte godišnjice smrti Dženana Memića Oslobodili dvojicu optuženih za smrt Dženana Memića, njegova sestra prozvala tužiteljicu: "Mora biti uhićena" Bugojno Plenkovićeva izaslanica: Bugojno je po stradanju za Hrvate u BiH Vukovar

>> Assange zatražio politički azil u Ekvadoru

'Treba naglasiti da će mnogi od njih čak dobiti i zabranu ulaska u zemlje Schengena i to u trajanju od tri do pet godina', kaže Dautbašić.

Po njegovim riječima, izgledi da građani BiH dobiju azil u Švedskoj su nikakvi.

'Nema teoretske šanse da bilo koji državljanin BiH dobije azil, budući je naša zemlja službeno sigurna zemlja i njezinim građanima takvi zahtjevi neće biti pozitivno riješeni', rekao je Dautbašić.

Europska komisija najavila je da bi mogla preispitati uspostavljeni bezvizni režim prema Bosni i Hercegovini i zemljama regije u slučaju masovnog priljeva državljana ovih zemalja u Europsku uniju.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.