Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijena od 10 do 50 tisuća eura

Akcija Mreža: Osam uhićenih zbog prodavanja lažnih putovnica 'zemuncima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osam osoba privedeno je danas zbog sumnje da su povezani s krivotvorenjem i trgovanjem hrvatskim putovnicama, doznaje se u MUP-u.

'Privedene osobe su na kriminalističkom istraživanju i za sada ne možemo govoriti o pojedinostima akcije', izjavila je večeras glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić. Potvrdila je samo kako se privedene osobe povezuje s krivotvorenjem i trgovanjem hrvatskim putovnicama.

Mediji nagađaju da je riječ o osobama koje su sudjelovale u izdavanju hrvatskih putovnica pripadnicima srbijanskog i crnogorskog kriminalnog podzemlja te da su među privedenima i policijski službenici, zaposlenici MUP-ove administracije te diplomatskih misija i konzularnih ureda iz Sarajeva i Tuzle. Navodno ih se sumnjiči da su posljednjih godina izdali stotinu putovnica koje su, među ostalim, završile i kod pripadnika tzv. Zemunskog klana. Cijena putovnice navodno se kretala od 10 do 50 tisuća eura.

Pročitajte i ovo Uhićenje, ilustracija Na Trešnjevci Uhićen bjegunac s Interpolove tjeralice: Policajcima dao dokumente, no nešto im je bio sumnjivo... Ilustracija ''Banksy'' u Zaragozi Policija razbila kriminalnu grupu koja je krivotvorila i prodavala radove najpoznatijeg nepoznatog umjetnika na svijetu

>> Ostojić: Očekujem uhićenja zbog hrvatskih putovnica pronađenih kod srbijanskih kriminalaca!

Službenih potvrda o tome za sada nema, a u policiji i državnom odvjetništvu o pojedinostima ne žele govoriti. Osumnjičeni su odvedeni na ispitivanje u prostorije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK). Nakon što ih se službeno uhiti policija ima 16 sati za ispitivanje, a potom ih mora predati državnom odvjetništvu ili pustiti na slobodu.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je prije mjesec dana nakon sjednice vlade izjavio da uskoro očekuje rasvjetljavanje okolnosti pod kojima su osobe iz srbijanskog kriminalnog miljea dolazile do hrvatskih putovnica, ali i uhićenje odgovornih. 'Ravnateljstvo me je informiralo da u suradnji s Državnim odvjetništvom vrlo skoro očekuje rješenje tog slučaja', kazao je tada Ostojić, uz opasku da bi se krivci za dilanje hrvatskim putovnicama mogli nalaziti i u hrvatskim institucijama.

Hrvatski dokumenti posljednjih su godina u nekoliko navrata otkriveni kod osoba osumnjičenih za međunarodni kriminal. Posljednji slučaj zabilježen je u veljači u Španjolskoj kada su hrvatske putovnice pronađene kod uhićenih pripadnika tzv. Zemunskog klana Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića.  (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene