Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Namješteni poslovi?

AFERA NADSTREŠNICE: Davor Jelavić pod istragom USKOK-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši zagrebački pročelnik i bliski Bandićev suradnik Davor Jelavić te još četiri osobe pod istragom su Uskoka zbog sumnje da su malverzacijama oštetili Zagreb za najmanje 6,3 milijuna kuna.

Osim protiv Jelavića istraga je zbog zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na to kazneno djelo pokrenuta protiv Jelavićeve pomoćnice zadužene za upravljanje Sektorom za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesne Lubin, direktora tvrtke Gamont Petra Gavrilovića i nadzornog inženjera, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, navodeći samo dob okrivljenika.

Direktora Gamonta tereti se da je od ožujka 2009. do travnja 2010. nakon zaključivanja ugovora o gradnji 600 temelja za nadstrešnice zatražio od Jelavića i njegove pomoćnice da mu grad odobri dodatno plaćanje pripremnih radova, čišćenje gradilišta te nabavu i postavljanje prometnih znakova. Iako su Jelavić i njegova pomoćnica znali da su ti radovi obuhvaćeni sklopljenim ugovorom, oni su mu dali suglasnost, a pritom su od nadzornog inženjera zatražili da to odobri kao osnovane vantroškovničke radove.

Pročitajte i ovo Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi Jezero Jarun Realizacija unatoč kritikama Misterij Malog Manhattana: Uskok istražuje projekt, sumnjiv i način stjecanja vlasništva nad zemljištem

Zagreb: Bivši pročelnici pod istragom USKOK-a zbog izmjena GUP-a

Direktor Gamonta je te radove i obračunao kao vantroškovničke, a nakon što su to ovjerili Jelavićeva pomoćnica i nadzorni inženjer, Jelavić je naložio njihovo plaćanje. Time je na štetu grada tvrtki pribavljena korist od najmanje pet milijuna kuna, navodi se.

Jelavić i njegova pomoćnica osumnjičeni su, također, da su oštetili gradski proračun za dodatnih 1,3 milijuna kuna jer su u dogovoru sa suokrivljenim bivšim direktorom Gredelja Antunom Fabekom posao izrade i montaže nadstrešnica prepustili Gredelju.

Jelavić, koji je bio i predsjednik Nadzornog odbora Gredelja i njegova pomoćnica su pritom protivno Zakonu o javnoj nabavi ograničili druge zainteresirane ponuditelje da daju svoje ponude, čime su grad onemogućili da za posao izrade i montaže nadstrešnica odabere najpovoljnijeg ponuditelja, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, Jelavića istražuju i zbog nezakonite izmjene Generalnog urbanističkog plana. Osumnjičene se tereti da su u najmanje 43 slučaja nezakonito i neovlašteno izmijenili i dopunili prostorno-plansku dokumentaciju. (Hina/S.V.)
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene