Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Insider

Život bez automobila? Ove brojke govore kako je to samo utopija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mobilnost je imperativ vremena u kojem živimo. Sve veće udaljenosti od mjesta gdje živimo, radimo, vozimo klince na izvanškolske aktivnosti, šopingiramo – zahtijevaju neovisnost i vremensku slobodu kretanja

Automobili su primarno sredstvo kojim se krećemo. Čak 70% svih putovanja radimo automobilom, bilo vlastitim ili taksijem ili unajmljenim vozilom. Prosječno Europljani godišnje naprave skoro 13.000 kilometara. Par statističkih podataka otkriva koliko značenje, direktno ili posredno, imaju automobili u našim životima.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac i Željko Cvrtila - 1 Za Dnevnik Nove TV Stručnjak za sigurnost tvrdi: "Turudić je odmah trebao dobiti zaštitu, sada su na potezu SOA i policija" Ivan Turudić susjedi uznemireni Propucan automobil Ivana Turudića! Javila nam se njegova supruga: ''Ne zovite ga da i vama ne opsuje''

Na europskim cestama trenutno se nalazi 256 milijuna automobila. Samo u prošloj godini registrirano je novih 29 automobila na svakih 1000 stanovnika Starog Kontinenta.
Uz rast prodaje od 6,8% u odnosnu na 2015., prošle je godine registrirano 14,6 milijuna novih automobila u zemljama EU.

Bez obzira na to, prosječna starost automobila i dalje je veća od 10 godina. Trinaest godina star vozni park Lijepe Naše nimalo ne popravlja prosjek.

Pozitivan trend smanjivanja CO2, štetnih plinova koje automobili ispuštaju, stigao je na brojku od 118,1g CO2/km što je smanjenje od 36,5% od 90-ih godina prošlog stoljeća. Automobili s pogonima koje još uvijek nazivamo alternativnim (baterije, prirodni plin, LPG) čine samo 5,6% svih automobila na cestama odnosno samo 4,2% prodaje novih automobila.

U Europi trenutno postoji 140 tvornica koje proizvode 24% svih automobila na svijetu. U 2016. godini 5,5 milijuna automobila, vrijednih 125 milijardi eura, izvezeno je Europe u druge zemlje svijeta.
Države Europske unije prošle godine uprihodile su 350 milijardi eura raznih poreza od proizvodnje i korištenja automobila, što čini 8% svih poreza u 28 zemalja Unije.

U sve navedeno nisu uključena različiti dostavni kombiji. Njih na europskim cestama trenutno ima 29 milijuna. Prošle godine njihov broj se povećao za 1.900,000 novih kombija, što čini povećanje od 12%. Kao i osobni automobili, njihova starost prelazi 10 godina, ali je zabrinjavajuće što se svake godine ta brojka povećava.

Zbog specifičnosti njihovih zadataka mnoga nova tehnološka rješenja nisu implementirana. Zato naprimjer samo 1,7% flote kombija ima alternativni pogon, a njih 96% i dalje pogone dizeli. Stoga je prosječna emisija CO2 na razini od 163,8g.

Na prvu suhoparne brojke samo potvrđuju kako su automobili civilizacijski doseg bez kojeg ne možemo zamisliti moderno življenje. No ovi brojevi govore i kako postoji još puno mjesta za napredak i usavršavanje limenih ljubimaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene