Obavijesti Video Pretražite Navigacija
John McCain

Vijetnamski heroj nije znao osvojiti Ameriku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republikanac John McCain, koji je svoju kampanju uvelike temeljio na domoljublju čeličenom u tamnicama sjevernog Vijetnama, nije umio osvojiti Ameriku umornu od osam godina administracije republikanca koju su birači odlučili odbaciti.

Sa svojih 72 godine, da je bio izabran, McCain bi u Bijelu kuću ušao kao najstariji predsjednik, no njegovo iskustvo, kojim se suprotstavljao 25 godina mlađem protukandidatu Baracku Obami, nije mu dostajalo za tu zadaću.

Pročitajte i ovo Heroj spasio život dječaku Herojski čin VIDEO Snimka muškarca koji je spasio život jednogodišnjem dječaku obišla regiju, danas se javio i djed: "Ljudino..." Slika nije dostupna PREMINUO PRIJE GODINU DANA Upozorio svijet na novu opasnost, pa i sam postao njena žrtva: Policija ga je utišala jer je ''širio glasine'', a danas ga smatraju herojem

Imenovan kandidatom, McCain se, prema anketama, dobro nosio sa svojim protivnikom, no pretrpio je težak udarac izbijanjem financijske krize, za koju su odgovornost demokrati pripisali administraciji republikanca Georgea W. Busha.

Dana 15. rujna, kada je u stečaj pala banka Lehman Brothers i ubrzala krizu, on je nespretno izjavio da su 'temlji američkoga gospodarstva solidni' i ta ga je izjava pratila do kraja kampanje.

Republikanska kampanja poprimila je patetične tonove u četvrtak, na skupu u Ohiju, kada je McCain očajnički s tribine zazivao Joea, a taj se nije pojavio. No McCain nije odustao i postavio se kao slobodan strijelac unutar svoje stranke, znajući dobro da mu je jedini izgled za pobjedu ako se uspije distancirati od naslijeđa Georgea W. Busha, kojemu je popularnost pala na najnižu točku ikada viđenu u SAD-u. 

>> Obama novi američki predsjednik!

'Nisam predsjednik Bush', dobacio je iznerviran Obami tijekom tv sučeljavanja, kada ga je Obama podsjetio da je senator McCain devet puta od deset glasao za projekte Busheve administracije.

U svoju obranu McCain je uzastopce ponavljao da se suprotstavljao administraciji Busha oko zatvora Guantanamo i politike Bijele kuće prema klimatskim promjenama i načinu vođenja rata u Iraku.

No John McCain nije nikada pronašao Ahilovu petu svoga protivnika i nastupao je nervozno tijekom tri televizijska sučeljavanja nasuprot protivnika koji je uspio zadržati mir i već usvojio predsjedničko držanje.

Njegovu su kampanju pratile i optužbe za nekonzistenstnost pa je u vrijeme dok su republikanci nastojali destabilizirati Obamu optužbama da prijateljuje s teroristima ili da je socijalist, a što je u američkom kontekstu ravno uvredi, McCain mu je pritekao u pomoć.

'Moram vam reći da je on častan čovjek kojeg se ne trebate bojati na čelu SAD-a', rekao je u listopadu, praćen negodovanjem svojih pristaša.

Međutim, poslije je svog protivnika optužio da neće znati odgovoriti na teroristički napad.

Izbor Sare Palin, ikone vjerničke i konzervativne desnice, donijelo je McCainu isprva rast popularnosti, ali je zatim uplašio dio birača centra, uzenmirenih njezinim tvrdim stajalištima prema pobačaju.

Birači su se pritom i zabrinuli mogućnošću da Palin, koja nema ni nacionalnog ni međunarodnog iskustva, zamijeni McCaina u Bijeloj kući u slučaju nesreće.

Kada ga je napustio bivši državni tajnik Colin Powell i podupro Obamu, McCain je kampanju usredotočio na 'Joea vodoinstalatera', potencijalnog malog poduzetnika kojega su republikanci uzdigli do simbola američkog poduzetničkog duha, kojemu prijeti fiskalna politika demokrata dođu li na vlast.

No kampanja je poprimila patetične tonove u četvrtak, na skupu u Ohiju, kada je McCain očajnički s tribine zazivao Joea, a taj se nije pojavio.

John Sidney McCain, rođen je 29. kolovoza 1936. u dinastiji koja je služila u američkoj vojsci od stjecanja nezavisnosti u 18. stoljeću. Sam je i rođen u vojnoj bazi Coco Solo u Panami, dok je Panamskim kanlom upravljao SAD.

Pet godina proveo je na robiji u sjevernom Vijetnamu, trpeći mučenje i izolaciju, što mu je ostavio i tjelesne posljedice.

'Moja me zemlja spasila i to ne mogu zaboraviti. Borit ću se za nju do zadnjeg daha', rekao je dirnut na republikanskoj konvenciji.

Otac je sedmoro djece, od kojh su tri usvojena. Godine 1980. drugi se put oženio, odabravši Cindy, bogatu nasljednicu distributera piva, koja je u njegovoj kampanji sudjelovala svojim novcem i dobrim vezama u Arizoni, državi koju McCain predstavlja u Senatu već 21 godinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene