Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje grčkog duga i mjera štednje

Varoufakis o sastanku s njemačkim kolegom: 'Nismo se čak ni složili da se ne slažemo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi susret između novog grčkog ministra financija s marksističke ljevice Janisa Varufakisa koji traži da se ponovno otvore pregovori o grčkom dugu i prekine mjere štednje koje je odredio Berlin i njegova konzervativnog njemačkog kolege Wolfganga Scheublea u četvrtak u Berlinu protekao je u potpunom nesuglasju, javlja Reuters.

Varufakis je zamolio Njemačku da pomogne okončati "strašno poniženje" koje Grčka trpi zbog dužničke krize. Varufakis je rekao da je zbog mjera štednje na koje je Grčka bila prisiljena "izgubljeno previše vremena, nada i života", prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prilika za dogovor? GRCI DOLAZE S NOVIM PRIJEDLOGOM 'Zastupnici glasuju za nekoliko sati' Slika nije dostupna Što sada? Varoufakisovo mjesto preuzima 'mozak' ekonomske politike Sirize

Schaeuble je istaknuo da otpis grčkog duga "nije na dnevnom redu" i otklonio mogućnost brisanja duga koji iznosi više od 320 milijardi dolara, piše britanski javni servis.

Grci: 'Ne želimo sukob, ali ni poniženje. Na ucjene ne pristajemo.'

Grčki i njemački ministar nisu se mogli "složiti ni da se ne slažu".

Sve naopako

Schaeuble je rekao da imaju različita stajališta, ali da su se složili da se ne slažu, na što mu je na zajedničkoj konferenciji za novinare Varufakis izravno proturječio.

"Nismo se čak ni složili da se ne slažemo", rekao je Varoufakis dodajući da nisu razgovarali o planu otplate grčkog duga ili mogućnosti otpisa, ali jesu o prijedlogu Atene o "programu premošćivanja" koji bi trajao do svibnja.

Grčki ministar, koji je ovoga tjedna na turneji po europskim prijestolnicama, nije precizirao što točno želi od Njemačke, najvećeg kreditora grčkog duga. Umjesto toga, pozvao je na "prijelazno razdoblje" dok se mogući novi sporazum Atene i inozemnih kreditora ne raspravi s ministrima financija eurozone, piše dpa.

Grčka odobrava tek 67 posto predloženih reformi

Obraćajući se medijima nakon sastanka koji je trebao trajati sat vremena, ali se produžio za 45 minuta, i Varufakis i Schaeuble su naglasili kako žele da Grčka ostane članica eurozone u kojoj je 19 zemalja.

Varufakis je rekao da se njegova nova ljevičarska vlada slaže sa samo "67 posto" reformi koje je prethodna administracija dogovorila s Europskom komisijom, MMF-om i Europskom središnjom bankom.

"Praktično govoreći, predlažemo neki prijelazni program koji bi trajao od danas do svibnja", kazao je grčki ministar. "Od nas možete očekivati spremnost na provedbu mikroekonomskih reformi koje daju rezultata", dodao je.

Kritika 'lijevim' prijedlozima

Schaeuble je ponovio stari prijedlog o slanju 500 savjetnika u Grčku radi izgradnje poštenog poreznog sustava te je pohvalio planove nove vlade za borbu protiv korupcije i širenje porezne baze hvatanjem bogatih utajivača poreza, ali je kritizirao ostale lijeve prijedloge.

"Neki prijedlozi Grčke ne idu smjerom koji odobravamo", rekao je Schauble, ali je dodao kako mora poštivati mandat koji je novoj vladi dao grčki narod.

"Naša moralna dužnost kao Europljana je da se međusobno razumijemo, ali je naša moralna dužnost i da nađemo rješenja", rekao je njemački ministar poznat po tvrdim stajalištima kada je u pitanju porezna politika eurozone. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene