Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Skupština prihvatila Kodeks, a Svaguša ne zadovoljava ni jednu točku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Treća Skupština dioničara Hajduka usvojila je prijedlog Torcide, ali što to točno znači?

Najžešći Hajdukovi navijači dugo su zagovarali da klub usvoji 11 točaka Kodeksa, a danas je on nakon duge borbe i usvojen. To je bila osma, posljednja točka skupštine dioničara na kojoj se nije pojavila ni najvažnija osoba, gradonačelnik Kerum. Poznato je da Grad još uvijek drži 56 posto dionica, a upravo je sam Željko Kerum najavio kako će Kodeks biti prihvaćen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POZVAO NA OSUDU Božinović komentirao sukob navijača u Zagrebu: "To su huligani, niti su Torcida, niti BBB" Slika nije dostupna SUKOB TORCIDAŠA I POLICIJE Policijska istraga pokazala jesu li policajci u makljaži na odmorištu Desinec opravdano pucali iz vatrenog oružja

No, što se dobilo prihvaćanjem Kodeksa. Ništa, jer sam predsjednik Joško Svaguša  ne zadovoljava, kako poručuje Torcida, niti jednu točku Kodeksa. Navijači su svoje detaljno obrazloženje ove tvrdnje podijelili svim prisutnima. Kodeks će tako ući u sam Statut kluba, no ništa se bitno neće promijeniti. Pokušaj je to pravne 'prevare' i ulizivanja navijačima.

Nekoliko nedavnih pobjeda nas ne može zavarati niti utjecati na naše čvrsto uvjerenje da je trajno oblikovanje Hajduka na temeljima Kodeksa jedino jamstvo sustavnog razvoja kluba 'U svjetlu uspješnih Hajdukovih igara na početku nove sezone, posebice u kvalifikacijama za Europsku ligu, moramo još jednom naglasiti da Kodeks nismo pisali povodom jednog neuspješnog rezultata, nego kao trajan i konkretan doprinos oblikovanju Velikog Hajduka koji u jednakoj mjeri slijedi vlastitu slavnu tradiciju i postulate funkcioniranja najvećih nogometnih klubova današnjice. Na isti način, nekoliko nedavnih pobjeda nas ne može zavarati niti utjecati na naše čvrsto uvjerenje da je trajno oblikovanje Hajduka na temeljima Kodeksa jedino jamstvo sustavnog razvoja kluba i dugoročno održivih uspješnih rezultata', poručuju navijači i dodaju:

'Torcidin Kodeks ne traži zadovoljavanje forme neobvezujućih načela za zaposlenike i članove organa Društva, već konkretne i jasno definirane kriterije koji se moraju propisati Pravilnikom o unutrašnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta te striktno poštivanje istih prilikom zapošljavanja ili izbora u organe Društva.'

No, Svaguša će ostati na kormilu kluba i unatoč Kodeksu. Kako? Gradonačelnik tvrdi da mora postojati čvrst razlog za smjenu čime se direktno krši upravo u Statut kluba usvojen Kodeks upravljanja i sve se pretvara u lakrdiju.

'Ako iz nezadovoljavanja nekih točaka iz Kodeksa proizlazi i konkretna šteta za klub, onda ta osoba treba snositi i posljedice. Postoje i točke koje traže kvalifikacije, one su drugi par rukava. Stvar je dioničara da rade pritisak na Skupštinu i Upravu da sankcioniraju ljude za koje oni smatraju da je potrebno ', rekao je Hajdukov odvjetnik Vinko Radovani za Slobodnu Dalmaciju.

Što će se onda promijeniti? Pa samo to da bilo koji dioničar može sada imati konkretni okvir pomoću kojega može tražiti da se Kodeks primjenjuje. No, opet će o svemu odlučivati Svaguša, koji, to je očigledno, nema potrebnu stručnu spremu.

Torcida je najavila daljnu borbu, jer i sami su svjesni kako se sad tek treba izboriti da se prihvaćeni Kodeks i primjenjuje...


Torcidin Kodeks upravljanja Hajdukom:

1. Stručnost kao temeljni preduvjet za obnašanje svih dužnosti u Hajduku
2. Vizija i strategija razvoja Hajduka
3. Potpuni profesionalizam vodstva Hajduka
4. Zakonitost i transparentnost u poslovanju Hajduka
5. Odgovornost u ostvarivanju sportskih i poslovnih ciljeva Hajduka
6. Moralnost i zakonsko nekažnjavanje čelnika i svih djelatnika Hajduka
7. Neovisnost upravljanja Hajdukom
8. Sprječavanje sukoba interesa u Hajduku
9. Očuvanje ugleda i tradicije Hajduka

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene