Zahvaljujući velikom trudu domaćina, a dijelom i prirodnom procesu, nakupine morskih algi su praktički nestale s površine mora u Qingdau gdje će se održati olimpijske regate i sada se može normalno trenirati.


Posljednjih dana Organizacijski odbor OI je angažirao više od 100.000 ljudi i 1.200 plovila, a do sada su izvadili 100.000 tona alge, no to se na moru nije vidjelo. Svijetlozelena alga pokrila je 13 tisuća četvornih kilometara.

Vezani članci Slika nije dostupna OI 2012 - Britanci u sukobu zbog nogometa Slika nije dostupna FOTO: Spektakularno zatvorene Igre u Pekingu

"Ovdje smo sedam dana, a vremenski uvjeti su kakve smo očekivali, znači slab vjetar, veliki val i jake morske struje. Planove su poremetile morske alge koje su se pojavile u velikim količinama na površini, no zadnjih dana su nestale s površine, potonule su. Sad je puno povoljnije za jedrenje, međutim osuđeni smo na dugo čekanje i na svaki najmanji povjetarac izlazimo na more," kazao je hrvatski jedriličar Ivan Kljaković Gašpić.

Deset hrvatskih jedriličara, treneri i doktori stigli su na pripreme u Kinu prošlog tjedna, a u Qingdao je jučer stigla i posada klase 49er, Pavle Kostov i Petar Cupać, sa svojim trenerom Ivanom Bulajom, a reprezentativci koji su stigli prvi, 20. lipnja, se polako već spremaju kući. Laseraši Luka Radelić i Mateja Petronijević, te glavni trener HJS-a Tonči Antunović putuju za Hrvatsku 5. srpnja.

"Ispred nas je još šest-sedam dana treninga, a u ponedjeljak očekujemo dolazak drugog našeg kontejnera s opremom kako bi isprobali dio opreme," dodao je Kljaković Gašpić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju