Zahvaljujući velikom trudu domaćina, a dijelom i prirodnom procesu, nakupine morskih algi su praktički nestale s površine mora u Qingdau gdje će se održati olimpijske regate i sada se može normalno trenirati.


Posljednjih dana Organizacijski odbor OI je angažirao više od 100.000 ljudi i 1.200 plovila, a do sada su izvadili 100.000 tona alge, no to se na moru nije vidjelo. Svijetlozelena alga pokrila je 13 tisuća četvornih kilometara.

Vezani članci Pjena Oluja prouzročila zanimljiv fenomen, more je izgledalo kao cappuccino Slika nije dostupna 'Nismo očekivale ovakav doček i još nismo svjesne svega'

"Ovdje smo sedam dana, a vremenski uvjeti su kakve smo očekivali, znači slab vjetar, veliki val i jake morske struje. Planove su poremetile morske alge koje su se pojavile u velikim količinama na površini, no zadnjih dana su nestale s površine, potonule su. Sad je puno povoljnije za jedrenje, međutim osuđeni smo na dugo čekanje i na svaki najmanji povjetarac izlazimo na more," kazao je hrvatski jedriličar Ivan Kljaković Gašpić.

Deset hrvatskih jedriličara, treneri i doktori stigli su na pripreme u Kinu prošlog tjedna, a u Qingdao je jučer stigla i posada klase 49er, Pavle Kostov i Petar Cupać, sa svojim trenerom Ivanom Bulajom, a reprezentativci koji su stigli prvi, 20. lipnja, se polako već spremaju kući. Laseraši Luka Radelić i Mateja Petronijević, te glavni trener HJS-a Tonči Antunović putuju za Hrvatsku 5. srpnja.

"Ispred nas je još šest-sedam dana treninga, a u ponedjeljak očekujemo dolazak drugog našeg kontejnera s opremom kako bi isprobali dio opreme," dodao je Kljaković Gašpić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju