Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Boston Celticsi osvojili 17. naslov prvaka NBA lige

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Košarkaši Boston Celticsa osvojili su svoj 17. naslov prvaka NBA lige, prvi nakon 22 godine, nadmoćno svladavši na domaćem parketu Los Angeles Lakerse s rezultatom 131-92, za ukupnu pobjedu od 4-2 u šest utakmica finala doigravanja NBA.

Nadmoć, koju su manje ili više pokazivali u prethodnih pet utakmica, uključujući i dvije izgubljene na gostovanju u Los Angelesu, Boston Celticsi u punoj su mjeri iskazali u sinoćnjem meču, nadigravši LA Lakerse u svim elementima igre, za najuvjerljiviju pobjedu u povijesti finala NBA. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NBA: LA Lakersi smanjili vodstvo Boston Celticsa Slika nije dostupna NBA: Boston Celticsi poveli sa 2:0

S pobjedom od 39 koševa razlike, nadmašili su vlastiti rekord iz 1965., kada su Celticsi u petoj utakmici finala pobijedili s 33 razlike, 129-96, također LA Lakerse.

Lakersi su u utorak držali priključak samo u prvoj četvrtini, koja je završila s prednošću 24-20 za bostonsku momčad. U drugoj četvrtini, Celticsi su ostvarili ključnu prednost, dobivši je s 34-15, da bi je kasnije samo povećavali s 31-25 u trećoj i 42-32 u posljednjoj četvrtini, za konačnih 131-92.

Za vraćanje titule NBA prvaka u Boston, prvi puta nakon 1986. godine, najzaslužnija je "Velika trojka" Celticsa - Paul Pierce, Kevin Garnett i Ray Allen - koja je dominirala i u šestoj finalnoj utakmici.

Garnett je postigao 26 koševa uz 14 blokada, Allen također 26, a Pierce, proglašen MVP-em - najvrijednijim igračem finala doigravanja, dodao je 17 koševa. Bek Rajon Rondo, odigrao je izvanrednu utakmicu s 21 poenom i čak šest ukradenih lopti.

Celticsi su odigrali izvanrednu obranu, zaustavivši najboljeg igrača Lakersa, Cobe Bryanta na za njega skromih 22 koša, Lamar Odom postigao je 14, Jordan Farmar 12 i Pau Gasol 11 koševa.

Bučna proslava osvajanja titule NBA prvaka, u dvorani Banknorth Garden pred oko 18.000 navijača i kasnije na obližnjoj Kanalskoj ulici i u pubovim Bostona, počela je u posljednjim trenucima utakmice kada je Paul Pierce s velikom kantom 'Gatoradea' zalio trenera Doca Riversa, kojem je to prva trenerska titula prvaka.

Vlasnik kluba Wyc Grousbeck, koji je svoju poslovnu grupu nazvao Banner 17 (barjak) deklarirajući jasno svoj cilj, pobjedu je dočekao s nezapaljenom cigarom u ustima - u znak priznanja Redu Auerbachu, legendarnom treneru bostonskih 'Zelenih', koji je s klubom osvojio prvih 16 titula.

S osvajanjem NBA lige, Boston je potvrdio status sportski najuspješnijeg grada u SAD-u, barem kada je riječ o najpopularnijim američkim sportovima. Bostonski Red Soxi aktualni su prvaci MBL-a, profesionalne baseball lige, a New England Patriotsima, najtrofejnijoj momčadi NFL-a posljednjih godina, nakon rekordne sezone bez izgubljenog meča, sportska sreća okrenula je leđa u finalu, nasmiješivši se New York Giantsima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene