Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Neobjašnjiva žetva plivačkih rekorda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska plivačka elita na olimpijskim igrama u Pekingu postavlja rekordne rezultate, žetva rekorda kakva je zabilježena u glavnom kineskom gradu - gdje je u prvih nekoliko dana OI palo 16 rekorda - nije viđena još od Igara u Montrealu 1976. godine.

Više od 60 novih rekorda postavljeno je do sada ove godine, a Igre još nisu gotove.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plivanje: Nizozemac Van der Weijden iznenadio osvojivši zlato na 10 km Slika nije dostupna Michael Phelps: Čovjek od 100 milijuna dolara

Je li to doping? Nove tehnologije? Znanstvena otkrića? Oko pekinške futurističke "ledene kocke" kolaju razne teorije.

"Ovo što se događa ovdje u normalnim okolnostima je statistički nemoguće", kazao je glavni trener njemačke reprezentacije Oerjan Madsen.

Sportski stručnjaci imaju dosta poteškoća da pronađu pravo objašnjenje za to. U obzir je uzeto nekoliko čimbenika.

"Kao prvo, tu je kostim", rekao je Madsen, misleći na Speedov high-tech kostim LZR Racer.

"Mislim da je glavni razlog ipak trening koji se temelji na znanosti. Zbog toga se radi manje pogrešaka", dodao je.

"Osim toga sve je više profesionalaca u zemljama koje žive od plivanja i koji su sposobni usmjeriti sport u jednom sasvim novom smjeru".

Potpredsjednik njemačkog olimpijskog odbora Thomas Bach također smatra da su rekordi rezultat novih kostima i poboljšane sportske znanosti.

"Poplava svjetskih rekorda se očekivala i prije Igara", dodao je Bach.

Dirk Lange, njemački trener južnoafričkih olimpijaca, naveo je još jedan razlog koji je uvijek na prošlim Igrama otkrivao pobjednike: "Vrhunski sportaši imaju ubojiti instinkt".

Kombinacija svih ovih čimbenika omogućila je američkim plivačima da sruše nekoliko rekorda, među kojima i one u štafetama 4x100m i 4x200 m slobodno.

Svi oni već dugo rade s Institutom George Washington kako bi postigli savršenstvo. Kao rezultat toga Michael Phelps, koji je prema fizičkim i drugim karakteristikama već najbolji plivač svog vremena, postigao je nevjerojatne brzine i ima svjetske rekorde u svih pet disciplina u kojima se natjecao u Pekingu.

Talijanski trener Alberto Castagnetti nazvao je kostim LZR Racer "tehnološkim dopingom".

No, američka plivačka legenda Mark Spitz, koji je osvojio sedam zlata na Igrama 1972. u Muenchenu, ne prihvaća takva objašnjenja.

"Ako se radi o kostimu, ja onda kupujem golf palice Tiger Woodsa jer to znači da tko god igra s tim palicama, bit će najbolji golfer svijeta", kazao je Spitz.

LZR Racer može plivačima uliti povjerenje i sigurnost, ali to će biti samo dio plivačke sposobnosti, smatra Britta Steffen, njemačka plivačica koja je rušila rekorde u Adidasovim proizvodima.

"U svim ovim raspravama morate se sjetiti da kostim ne pliva sam", istaknula je.

Zimbabvejska plivačica Kirsty Coventry, koja je osvojila dvije srebrne medalje i postavila jedan svjetski rekord, kaže da je jedini faktor zabava.

"Pune tribine stvaraju uvjete u kojima je plivanje užitak. Plivačima može biti zabavno i zato brzo plivaju", njeno je objašnjenje ovih vrhunskih rezultata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene