Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na svečanosti otvaranja počast žrtvama potresa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizatori Olimpijskih igara u Pekingu će u sklopu svečanosti otvaranja Igara 8. kolovoza odati počast više od 70.000 poginulih u katastrofalnom potresu u kineskoj provinciji Sečuan u svibnju ove godine.

"Uklopili smo u ceremoniju otvaranja posebne elemente koji su karakteristični za provinciju Sečuan i okrug Wenchuan, koji su najviše pogođeni potresom", kazao je za kinesku agenciju Xinhuu jedan od direktora ceremonije.

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

On je dodao kako je na stadionu "Ptičje gnijezdo" danas održana i prva od četiri generalne probe otvaranja i to uz rigorozne mjere sigurnosti jer Kinezi ne žele da bilo koji dio spektakularne ceremonije bude otkriven javnosti prije samog otvaranja. Svi čuvari i djelatnici koji imaju pristup stadionu morali su potpisati posebni ugovor o čuvanju tajne, a zasad se ne zna niti trajanje same ceremonije. Prema službenim izvorima ona bi trebala trajati tri i pol sata, no većina vjeruje da će biti i sat duža.

Organizatori se najviše boje kiše jer je mjesec dana prije svečanog otvaranja državna meteo-služba izdala priopćenje u kome stoji da je mogućnost kišnih oborina 8. kolovoza u Pekingu "narasla do 65 posto vjerovatnosti".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene