Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Južna Afrika nespremna za nadolazeće Svjetsko prvenstvo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je više pitanja oko toga hoće li Južna Afrika biti spremna za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2010. godine, no FIFA za svaki slučaj ima rezervni plan.

Južna Afrika se sprema za prvo Svjetsko nogometno prvenstvo na Afričkom kontinentu u povijesti ovog natjecanja. Prvi ispit za Južnoafrikance bit će Kup Konfederacija kojem su domaćini u lipnju sljedeće godine. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Britanac prvi pretrčao cijelu dužinu Afrike Prešao 16.000 kilometara Britanac prvi pretrčao cijelu dužinu Afrike: Putem je bio opljačkan i otrovao se hranom

No izgleda da neće svi stadioni biti spremni za taj turnir. Sigurno je da stadion u Port Elizabethu neće biti gotov, poručili su iz Fifinog odbora koji brine o nadolazećem Mundijalu. Taj stadion po riječima Fifina glavnog tajnika Jeromea Valckea ima problema s krovom, no trebao bi biti spreman do Svjetskog prvenstva. 

Tamošnji gradonačelnik Bicks Ndoni žestoko je protestirao zbog kritika oko stadiona te je poručio kako će biti spreman primiti ponajbolje svjetske reprezentacije na Kupu Konfederacija. 

Podsjetimo se da je prije dva tjedna predsjednik Fife Sepp Blatter potvrdio postojanje alternativnog plana za promjenu domaćinstva u slučaju neke prirodne katastrofe. No moguće je da je to samo alibi koji bi trebao opravdati rezervni plan. 

Glavni tajnik Valcke danas nije htio komentirati gdje bi prvenstvo trebalo biti preseljeno. „Plan B“ je prvenstveno potreban jer bi otkazivanje prvenstva u zadnji čas spriječilo Fifu u skupljanju sredstava potrebnih za održavanje turnira.“ 

„Ako se nešto dogodi u zemlji, a to je izvan vaše kontrole... tada morate imati plan kako spasiti natjecanje i njegov ugled.“ 

Priprema turnira u Južnoj Africi zasad se suočila s problemima kao što su odgode radova, problemi s prijevozom, mogući nestanci električne energije, a tu su uvijek i sigurnosna pitanja. Po vladinim statistikama u Južnoj Africi svaki dan bude ubijeno preko 50 ljudi, a vlasti kažu kako kriminal konstantno raste. 

Ipak, Danny Jordaan, tajnik organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva 2010 odbija tvrdnje o nespremnosti njegove zemlje za organizacijom turnira. Usporedio je kritike s onima kakve je doživljavala Grčka prije četiri godine uoči Olimpijskih igara u Ateni. 

„Ne smijemo biti preosjetljivi na kritike. Bit ćemo spremni“, zaključio je. 

No Južnoafrikance najviše brine jedna druga stvar. Troškovi su već premašili budžet, i to za 10 posto. Spominje se kriza u svijetu, no Jordaan je danas najavio osnivanje specijalnog tima koji će istražiti probijanje budžeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene