Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Baski se odriču svoje tradicije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski nogometni prvoligaš Athletic iz Bilbaoa nosit će reklamu na dresovima za sljedeću sezonu. Baskijski klub se time odrekao jedne od svojih brojnih tradicija zbog kojih su zadobili poštovanje brojih ljubitelja nogometa, u ovoj eri komercijalizacije i globalizacije.

Od sljedeće bi sezone, naime, ponosni baskijski klub trebao po prvi put u svojoj povijesti na svojim dresovima nositi - reklamu. Prema pisanju španjolskog sportskog dnevnika "Marce" Athletic je potpisao trogodišnji ugovor s baskijskom naftom rafinerijom Petronor, te će na prsima nositi njihovu reklamu. To će klubu donositi dva milijuna eura po sezoni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spašavanje u tijeku (Ne)moguća misija: Upitna sudbina broda koji se opasno nagnuo Slika nije dostupna Snažni naleti VIDEO Vjetar 'nosio' zrakoplove kao da su od papira!

Službeno predstavljanje novoga dresa predviđeno je za utorak, navodi "Marca".

Athletic Bilbao jedan je od najstarijih nogometnih klubova u Španjolskoj, osnovan je 1898. godine. Uz madridski Real i Barcelonu jedini je klub koji nikada nije ispao iz prve španjolske lige od njezina formiranja 1928. godine, a u svojim vitrinama ima osam naslova prvaka Španjolske, te 23 pehara pobjednika španjolskog Kupa.

Sve te uspjehe Athletic je ostvario s domaćim igračima rođenima ili porijeklom iz sedam baskijskih pokrajina, što je još jedna od tradicija do kojih ponosni Baski jako drže.

Ideju o kršenju tradicije i iznajmljivanju dresa za reklamiranje iznio je novi predsjednik kluba Fernando Garcia Macua, a odobrila ju je, iako uz dosta otpora, većina članova.

Osim Athletica, od španjolskih prvoligaša samo je još Barcelona odbijala iznajmljivati dresove za reklamu. Od 2006. godina na prsima "Ponosa Katalonije" stoji natpis Unicef, ali Barcelona za promoviranje agencije Ujedinjenih naroda za pomoć djeci ne dobiva nikakvu novčanu naknadu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene