Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EKSKLUZIVNI VIDEO: Prve snimke filma o Draženu i Divcu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NBA Entertainment i ESPN Films snimili su dokumentarac o odnosu Vlade Divca i Dražena Petrovića koji je zahladio tijekom Domovinskog rata...

U 90-minutnom dokumentarcu pod imenom 'Nekoć bili prijatelji' (na engleskom: 'Once brothers'), koji se pod imenom emisije '30 FOR 30' na američkom ESPN-u premijerno prikazuje 12. listopada, detaljno se analizira uništeno prijateljstvo početkom devedesetih između dva tada najpoznatija košarkaša s područja bivše Jugoslavije, Dražena Petrovića i Vlade Divca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Draženu Slavici Kopilot kanadera: Da smo znali gdje su vatrogasci, mogli smo im pomoći Slika nije dostupna Dva dana nakon predaje Počinje suđenje Draženu Golemoviću za 'Ipsilon'

Vjerovao sam da će doći dan kad ćemo ja i Dražen sjesti i razgovarati, ali taj dan nije došao Vlade Divac 'Prijateljstvo se gradi godinama, a uništi u jednoj sekundi,' kaže Divac koji u dokumentarcu govori o tome kako su on i Dražen udruženim snagama vodili Jugoslaviju do titule Prvaka svijeta 1990. godine u Argentini. Godinu prije obojica su otišli u NBA, Divac u L.A. Lakerse a Dražen u Portland, no godinu i pol kasnije su se razišli kad je počeo domovinski rat.

Dražen je tih dana boravka u SAD-u teško proživljavao domovinski rat u Hrvatskoj i razaranje rodnog Šibenika, stradanje prijatelja i uz to slušati komentare Divca i ostalih srpskih košarkaša 'o ratu u Hrvatskoj' koji su ga prilično naljutili.

'Vjerovao sam da će doći dan kad ćemo ja i Dražen sjesti i razgovarati, ali taj dan nije došao,' kaže Divac, bivši proslavljeni košarkaš Lakersa, Kingsa i srpske reprezentacije.

U dokumentaru su gostovali i drugi bivši košarkaši koji su imali priliku igrati zajedno s Draženom te protiv njega: Dino Rađa, Toni Kukoč, Larry Bird, Magic Johnson, Clyde Drexler, Jerry West, Danny Ainge i Kenny Anderson, koji govore o odnosu dva slavna košarkaša i o njihovom utjecaju na sport.

'Teško mi je bilo reći im: ljudi, pogriješili ste, on nije loš, on je dobar čovjek. Jednostavno nisam mogao,' komentirao je Rađa tretman Divca u hrvatskim krugovima tih dana.

'Mnogi mirotvorci pokušali su pomiriti Dražena i Vladu Divca, ali nisu uspjeli. Znam da je Vlade Divac htio pomirbu, ali jednostavno nije uspio,' kazao je bivši Petrovićev trener u New Jersey Netsima Bill Fitch.

Podsjetimo, Dražen Petrović poginuo je u prometnoj nesreći u Njemačkoj 7. lipnja 1993. godine kao suvozač o automobilu koi je vozila njegova tadašnja djevojka Klara.

Te iste godine uvršten je u treću najbolju NBA petorku, dakle izabran je među 15 najboljih NBA igrača, čime je dobio potvrdu kako je neopravdano zaobiđen nekoliko mjeseci ranije kada, kao prvi Europljanin u povijesti, nije izabran za All-Star susret u momčad Istočne konferencije.

'On je bio igrač o kojem su svi govorili. Čuo sam da je zabio 112 koševa u jednoj utakmici. Bio je iz Šibenika, omiljen u cijeloj Jugoslaviji. Zvali su ga 'košarkaški Mozart',' prisjeća se Divac, a također i Kenny Anderson:

'Zabio je 40 koševa preko Jordana! Išao je na njega sa stavom: nije to ništa, u formi sam, dajte mi loptu, ja ću pucati!'

Dokumentarac 'Nekoć bili prijatelji', koji se na američkom ESPN-u premijerno prikazuje 12. listopada, zasigurno će biti zanimljiv ljubiteljima košarke s naših prostora...

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene