Tko joj je želio smrt?

Bizarne teorije o smrti svima omiljene Diane: Tragičan kraj "princeze srca" koji i dalje budi sumnju

Princeza Diana (Foto: Profimedia) Princeza Diana (Foto: Profimedia) Profimedia 1/8 >> Pogledaji ovu galeriju Princeza Diana (Foto: Profimedia) Charles, Diana (Foto: Profimedia) Charles, Diana (Foto: Profimedia) Charles, Diana (Foto: Profimedia) Princeza Diana, Harry (Foto: Profimedia) Princeza Diana (Foto: Profimedia) Princeza Diana (Foto: Getty Images) +0 Teoretičari zavjere (Foto: Getty Images) Galerija

Princeza Diana poginula je prije 22 godine, a teorije zavjere o njezinoj smrti i dalje žive.

Princeza Diana bila je miljenica ljudi diljem svijeta, a Britanci su je jednostavno obožavali. Majka dvojice mladih prinčeva, lijepa i jednostavna, iznimno prijateljskog i srdačnog držanja, Diana je bila megapopularna ikona stila 20. stoljeća koju život, nažalost, nije mazio. 

Pogledaj i ovo Kruna, The Crown Kakvo je vaše mišljenje? Jezivo stvaran prikaz Dianina emocionalnog i fizičkog stanja nije bio dovoljan da održi oduševljenje prema ovoj hit-seriji

Odabrana je za mladu princa Charlesa jer su je smatrali prikladnom. Bila je aristokratkinja, mlada i nevina, no njezina sreća nikada nije zaživjela. Godinama se borila s nevjerom svojega supruga, kritikom članova kraljevske obitelji i traženjem vlastite slobode, a sredinom 90-ih godina napokon se odlučila razvesti i potražiti osobnu sreću u zagrljaju nekog drugog muškarca. 

Ipak, lijepa Diana tragično je poginula u 36. godini života u prometnoj nesreći u Parizu. Njezina smrt 1997., samo godinu dana nakon što se razvela, šokirala je javnost i očekivano – podijelila ju. Dio obožavatelja mirno je tugovao za "princezom srca", dok su drugi odmah krenuli sumnjati u slučajnost fatalne prometne nesreće. I tako su nastale brojne teorije zavjere o tome tko je i zašto skrivio smrt omiljene princeze. 

Tko je kriv?

Općenito se smatra da su za tragediju krivi paparazzi od kojih je limuzina u kojoj se vozila Diana pokušavala pobjeći. No voditelji istrage rekli su kako je automobil paparazza bio na predalekoj udaljenosti da bi izravno skrivio nesreću. Nakon takvih informacija glavni pokretači teorija zavjere bili su britanski tabloidi i egipatski biznismen Mohamed Al-Fayed, čiji je sin Dodi poginuo zajedno s Dianom. 

Plele su se u vezi ovog slučaja razne teorije, a jedna od najvažnijih bila je ona da je vozač Dianine limuzine zapravo bio plaćeni ubojica unajmljen kako bi skrivio smrt princeze i njezina ljubavnika. Vozač Henri Paul tako je u jednoj verziji priče bio tajni agent nacionalne sigurnosti, a u drugim verzijama je bio uposlenik Francuske, pa čak i SAD-a. Ovu je priču posebno podržavao Mohamed Al-Fayed, koji je tvrdio da je vozač radio za MI6, britansku tajnu službu. 

Drugi optužujući dokazi protiv Paula bili su ti da mu je navodno u krvi pronađen alkohol, što bi značilo da je pio prije no što je sjeo za volan. Razina alkohola u krvi mjerena mu je tri puta, a zaključak je na kraju bio taj da je vozač bio pod snažnim utjecajem antidepresiva koji su mogli znatno utjecati na njegovu sposobnost upravljanja automobilom u kojem je sjedila princeza od Walesa. 

Ipak, neki smatraju kako se radi o podvali jer snimke nadzornih kamera iz hotela Ritz u kojem su Dodi, Diana i Paul bili te večeri pokazuju da se ponašao kao potpuno trijezna osoba. Ipak, tu čudnovatosti ovog slučaja nije bio kraj. Naime, u Paulovoj krvi pronađena je neobična količina ugljičnog monoksida, koja bi ga učinila potpuno nesposobnim za bilo kakvo funkcioniranje. Ipak, nakon svih špekulacija, 2009. je potvrđeno još jednom analizom da je vozač Dianina automobila bio jako pijan kada je započeo juriti pariškim ulicama s paparazzima. 

Druga velika teorija odnosila se na ideju da je Dianina smrt zapravo bila namjerna likvidacija britanskih tajnih službi koje su djelovale po nalogu kraljevske obitelji. Navodno se kraljevska obitelj željela riješiti Diane kako bi se princ Charles mogao čim prije oženiti za svoju ljubavnicu Camillu Parker Bowles. Kako je Diana bila jako omiljena u narodu, a imala je i javne nastupe koji su bacali ljagu na kraljevsku obitelj – odlučili su je se riješiti. 

Ipak, nikada nisu pronađeni dokazi za ovakve insinuacije. 

Bila je trudna pa su je likvidirali?

Treća i vrlo značajna teorija odnosila se na ljubavnu vezu princeze i Dodia Fayeda. Navodno je Diana bila u trenutku svoje smrti trudna i čekala je Dodijevo dijete, a par se taman planirao zaručiti, no generalno neodobravanje miješana pripadnika drugih vjera s članovima kraljevske obitelji značilo je da se takva veza između majke budućeg kralja i Egipćanina i muslimana neće tolerirati. 

Prema teoriji, princ Philip i Dianina sestra Lady Sarah McCorquodale skovali su plan kako odstraniti dvoje nepoželjnika. Posebno je zanimljivo i to što je Dodi već najavio kako će on i Diana objaviti zaruke 1. rujna 1997., točno jedan dan nakon što su poginuli. Ipak, mnogobrojna svjedočanstva i Dianini rukopisi otkrili su kako se ona u tom trenutku ipak nije željela udavati za ikoga. Tek se bila razvela i trebalo joj je mira. Navodno je princeza rekla kako joj "udaja treba kao osip po licu". 

Istraživanje ovih tvrdnji je pokazalo kako je Diana s Dodijem provela samo 23 dana prije no što su tragično preminuli, pa sigurno nije bila zaručena za njega, a obdukcija je pokazala da nije bila ni trudna. Diana je prije Dodija bila u vezi dvije godine s uglednim liječnikom Hasnatom Khanom, pa ako se nije udala za njega, ne bi se zaručila ni za Dodija u tako kratkom roku. 

Dodijev otac i dalje je nastavljao neprestano plasirati vijesti koje su trebale biti motiv za daljnju istragu nesretnoga slučaja. Rekao je da su njegov sin i Diana došli u njegovu vilu odabrati sobu za dijete. Unatoč takvim tvrdnjama, malo tko mu je vjerovao. 

Još jedna neobična okolnost vezana za tragičnu pogibelj princeze Diane jest ta da je u tunelu u kojem je poginula postojalo 14 nadzornih kamera, a baš nijedna nije uhvatila trenutak nesreće. 

Također, čak je troje očevidaca neseće tvrdilo da je netom prije sudara vidjelo veliki bijeli bljesak, no svi dokazi koje je istraga prikupila pokazali su samo kako je slijed događaja koji je doveo do toga da se Diana u Mercedesu zabije u stup tunela, započeli prije bilo kakvog bljeska. 

Pričalo se i o Dianinu pojasu za vezivanje koji, neobično, nije bio vezan, a princeza je obično jako pazila na vlastitu sigurnost u automobilima. Ni Dianin ni Dodijev nisu bili vezani. Dianina sestra rekla je kako je princeza s religioznom pažnjom vezivala svoje pojasove te da se bojala nesreća, pa se ne bi nigdje vozila nevezana. Zbog takvih je svjedočanstava došlo do teorija o sabotaži, a pitanje je bi li se princezu uspjelo spasiti i da je bila vezana s obzirom na ozbiljnost zaleta auta u betonski stup. 

Olupina auta nebrojeno je puta pregledana i utvrđeno je kako su svi pojasavi bili u funkcionalnom stanju te su se mogli koristiti, a zašto se ljubavnici nisu vezali, zauvijek će ostati misterij. 

Sabotaža u kojoj je sudjelovala Hitna pomoć?

Postojali su i problemi s transportom kraljevske žrtve u bolnicu jer Diana je naime preminula na putu za bolnicu, dok je još u automobilu bila živa. Hitna je pozvana u pola sata nakon ponoći, a trebalo je pričekati čak sat i pol da Diana i Dodi napokon stignu do vrata bolnice. To neobično dugo putovanje kolima Hitne potaklo je govorkanja o namjernom odugovlačenju ne bi li se spriječilo princezino spašavanje.  

Navodno je razlog tako sporom putovanju bilo to što je Diana doživjela jedan srčani udar na putu, pa ju je hitno trebalo stabilizirati i oživljavati, a i njezin krvni tlak imao je drastične oscilacije, zbog čega je sve teklo sporije. 

Nakon što je obznanjeno da je Diana preminula, njezino je tijelo vrlo brzo stavljeno na čuvanje i nitko mu nije mogao pristupiti, a sahrana je bila promptno organizirana. Zbog takve hitnosti Dodijev otac tvrdio je kako se pokušalo izbjeći temeljitu obdukciju i utvrđivanje trudnoće princeze. 

Iako se o smrti te princeze i dalje pletu različite teorije, neke uvjerljivije od drugih, činjenica je da je svijet osjetio veliki gubitak njezinom smrću, a svake godine godišnjica njezine pogibelji okupi tisuće obožavatelja koji pred vrata Buckinghamske palače donose cvijeće i svijeće.

Diana nikada neće biti zaboravljena. 

1/13 >> Pogledaji ovu galeriju Margaret Qualley i Andie MacDowell (Foto: Getty Images) Margaret Qualley (Foto: Getty Images) Margaret Qualley (Foto: Getty Images) Margaret Qualley (Foto: Getty Images) +8 Margaret Qualley i Andie MacDowell (Foto: Getty Images) Celebrity Nakon 20 godina starije djevojke, 25-godišnji komičar ljubi kći slavne holivudske glumice?

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene