"Njuške" Teatra Exit

Njuškanjem do ljudskog srca: "Pseća" predstava za ljubitelje pasa i one koji će to tek postati

Njuške (Foto: Teatar Exit) Njuške (Foto: Teatar Exit) Teatar Exit 1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Njuške (Foto: Teatar Exit) +0 Njuške na sceni (Foto: Teatar Exit) Galerija

Zagrebačko kazalište EXIT poznato je po svojim dugogodišnjim uspješnicama kao što su "Kauboji" i "SHAKEspeare na EXit". Jednostavnost, izravnost i interaktivnost recept su kojim se EXIT služi kako bi zadobio simpatije publike koje ne jenjavaju s vremenom. Dokaz je tome i izvrsna predstava "Njuške", koja ne prestaje oduševljavati. S dobrim razlogom.

Kada se svjetla kazališta polako zamrače, publika utone u ugodnu i toplu tamu svojih sjedala, a tek nekoliko reflektora osvjetli pozornicu, na sceni ćemo ugledati rečenicu „Ne postoji psihijatar koji će vam pomoći kao pas koji vam liže lice“.

Pogledaj i ovo showbuzz Exitova "Pluća" Kazališni dragulj koji čak i teške egzistencijalne krize čini lakše podnošljivima dirnut će i najhladnija srca

Tvrdnja je to koja savršeno ukazuje na bit predstave Teatra EXIT „Njuške“, koja svoju popularnost potvrđuje već niz godina iz sezone u sezonu. Sat i pol njuškanja po dušama publike garantiraju više od psihijatrijskog učinka – gledatelj će izići s osmijehom na licu, sjetom u srcu i mnogim pitanjima u glavi, ali pri tome će se osjećati sjajno.

„Njuške“ su predstava o najboljim čovjekovim prijateljima, četveronožnim ljubimcima koji nas vjerno služe, prate i vole, bez obzira na naše mane. Životi omiljenih nam njuškica ne razlikuju se mnogo od naših, ljudskih života. Oni pate, žaluju, razmišljaju o seksu, ljubavi, hrani, osveti i nasilju. „Njuške“ su prolaz u intimni svijet pasa pokazujući nam ono ljudsko u njima, a životinjsko u nama.

"Ako za novac želite kupiti ljubav, kupite psa!" 

Predstava „Njuške“ postavljena je prema tekstu australskog dramatičara C. J. Johnsona u prijevodu Ines Matić i Janka Rakoša, a izvode ju tri glumca – Janko Rakoš, Filip Križan i Enes Vejzović.

I doista, oni su psi. Nesmiljena snaga glumačke izvedbe ovog sjajnog trojca udahnjuje život u pseće likove čije živote pratimo. Scenski nastup, držanje tijela i mimika igraju iznimno bitnu ulogu u ovom scenskom djelu.

Unatoč tome što se može očekivati da će publika biti sastavljena od ljubitelja pasa, ne može se očekivati da će svi jednako dobro poznavati karakteristike različitih pasmina. U prepoznavanju karaktera likova upravo su kretnje i držanje tijela ključni za transformaciju Rakoša u pit bulla ili Križana u jack russell terijera. Iritantno lajanje, tj. izvikivanje riječi „Ajde!“, dubok glas i spore kretnje, visoki skokovi i nesiguran pogled, sve nas to upućuje na to koji pseći lik stoji na sceni.

Tri dobro iskombinirana, fizički različita glumca donose petnaest psećih monologa koji bude cijeli niz emocija. Od rotvajlera koji je suočen s odabirom između nagona i poslušnosti gospodaru, afganistanskog hrta koji nije ni svjestan ispraznosti svog života, carinskog bigla sa stavom, engleskog hrta s malo toga u glavi, ali puno u nogama pa sve do zlatne retriverice koja se suočava s izazovima majčinstva.

Sve pseće njuške, neovisno o pasmini, na publiku projiciraju svoju ljudsku stranu s preokupacijama nimalo različitima od onih čovjekovih. Neobična je to, ali vrlo nježna i na trenutke britka, izjava ljubavi između čovjeka i psa.

"Moj cilj u životu je biti jednako dobar koliko moj pas misli da jesam"

„Njuške“ su predstava teatra EXIT i kao takva nosi tradicionalna obilježja te kazališne kuće. Urbani ambijent, minimalna scenografija i kostimografija te apsolutno oslanjanje na glumačku izvedbu i interakciju s publikom dokaz su da za odličnu predstavu nije potreban raskošna pozadina, već sjajna jezgra i jasna poruka koja se prenosi gledateljstvu. Profesionalno je to i zanatski odrađena predstava, koja unatoč pojedinim neujednačenostima u snazi i dojmljivosti monologa, ostavlja vrlo dobar dojam.

Filip Križan u svojim je ulogama najživahniji i time najlakše pridobiva publiku. Njegov životni prikaz karaktera glupog hrta, živčanog terijera i sjetne zlatne retriverice bude simpatije pri samom izlasku na scenu.Vejnović i Rakoš igraju nešto tužnije i mračnije pseće priče, kao što su priča o psu kojem umire vlasnik ili rotvajleru kojeg vlasnik otruje.

Brzim izmjenjivanjem veselih i tužnih priča isprepliću se osjećaji te se dobiva na životnosti predstave. Jer što je život, pseći i ljudski, ako ne mješavina sreće i boli?

„Njuške“ će samo najmrzovoljnije gledatelje ostaviti ravnodušnima. Uz mnogo smijeha i poznatih zgoda, koje će svaki vlasnik psa prepoznati, ova predstava nudi i nešto više od površne zabave. Gledatelja će stegnuti oko srca u trenutku kada se progovara o patnjama životinjskog svijeta, o borbama pasa, o eutanaziji, o skitnicama i jednostavno o ljubavi koju psi osjećaju za svog čovjeka. A čovjek prečesto ne uzvraća jednakom odanošću. 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene