Potez velemajstora

Briljantno opisuje jedno životno putovanje: Mini serija koja je opet popularizirala šah ruši rekorde gledanosti

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Mini-serija "Damin gambit" sve je oduševila.

Mini-serija "Damin gambit" ruši rekorde gledanosti na Netflixu, objavljeno je u ponedjeljak na stranicama streaming-servisa.

Pogledaj i ovo Serija ''One Day'' - 4 Jeste li ju već pogledali? Rone se suze zbog ove serije: ''Nikad nisam toliko plakala, obožavam svaku minutu''

U prvih 28 dana od početka prikazivanja emitirana je u čak 62 milijuna kućanstava, čime je postala najgledanija Netflixova serija. Serija je emitirana u svim državama te je čak u 92 zemlje završila na listama najgledanijih, od čega u 63 na prvom mjestu.

Mini serija, koju francuska agencija AFP naziva "potezom velemajstora", briljantno opisuje životno putovanje šahovskog čuda od djeteta i svojim realističnim prikazima igre jednako zavodi početnike i iskusne šahiste.

Serija sa sedam nastavaka, snimljena po istoimenom romanu Waltera Tevisa, smještena je u 50-e i 60-e godine prošlog stoljeća i prikazuje meteorski uspon fiktivne šahistice Beth Harmon, djevojčice usvojene iz sirotišta u Kentuckyju, u svijetu šaha rezerviranom za muškarce.

Dojmljiva izvedba glavne glumice Anye Taylor-Joy i dvoboji na šahovskoj ploči napetiji od boksačkih mečeva opčinili su gledatelje pa je serija, objavljena krajem listopada, zahvaljujući usmenoj predaji postala najgledanija na toj platformi.

Impresionirani su i ljubitelji šaha, što je očito po objavi brojnih članaka u specijaliziranim časopisima i gotovo jednoglasnim pohvalama profesionalaca na društvenim mrežama.

"To je najbolje što sam vidio o šahu", kazao je francuski velemajstor Anthony Wirig.

Isto misli i predsjednik francuskog šahovskog saveza Bachar Kouatly, koji hvali njezinu realnost i stvarne šahovske partije.

A to i nije čudno ako se zna da su stručni savjetnici scenaristima bili bivši svjetski prvak i jedan od najboljih šahista u povijesti Gari Kasparov i Bruce Pandolfini, koji se općenito smatra najboljim američkim učiteljem šaha.

Lik Beth Harmon djelomično je nadahnut Bobbyjem Fischerom, američkim čudom od djeteta koji je postao svjetski prvak 1972. u "meču stoljeća" sa sovjetskim šahistom Borisom Spaskim održanim usred hladnog rata.

"Mnogi će zahvaljujući ovoj seriji početi igrati šah", predviđa Kouatly.

Možda se to već i zbiva. Stranica "Learn chess in 24 hours" ima deset puta više posjetitelja otkako je serija objavljena na Netflixu.

Po britanskom listu Independentu, prodaja šahovskih ploča na eBayu porasla je za 273 posto u prvih deset dana prikazivanja.

Iako se mogu natjecati zajedno, šah je disciplina kojom tradicionalno dominiraju muškarci i često se kritizira zbog seksizma. Na aktualnoj listi 100 najboljih šahista Svjetske šahovske federacije (FIDE) samo je jedna šahistica.

Taj je aspekt u seriji znatno ublažen. Najbolja svjetska šahistica u povijesti Judith Polgar, jedina žena koja je pobijedila svjetskog prvaka, ali se iz igre povukla 2014., kaže da su protivnici prema Beth Harmon bili "preljubazni" imajući u vidu kakvih se sve derogativnih komentara u karijeri ona naslušala. Neki muškarci koje je porazila čak joj nisu htjeli pružiti ruku.

"Situacija se ipak otada malo promijenila", rekla je Jocelyne Wolfangel, šefica "ženske sekcije" u francuskom savezu, koji pored mješovitih organizira i turnire za žene kako bi se popularizirao sport, a one stekle potrebno iskustvo.

"Mnogo sam puta čula da se dječacima govori kako ih može biti sram što su izgubili od djevojčica."

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Mila Kunis i Macaulay Culkin (Foto: Profimedia) Mila Kunis i Macaulay Culkin (Foto: Profimedia) Macaulay Culkin (Foto: Profimedia) +0 Macaulay Culkin (Foto: Profimedia) Zanimljivosti Ovakvog ga svi znamo, ali pogledajte kako zvijezda filma ''Sam u kući'' izgleda 30 godina kasnije

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene