Pater Ike viđen na Ultra Europe Festivalu (Foto: Laudato Facebook)
Pater Ike viđen na Ultra Europe Festivalu (Foto: Laudato Facebook)

Poznati Isusovac, pater Ike Mandurić bio je na splitskoj Ultri. Donosimo njegov komentar i dojam s popularne Ultre koji je objavio na Facebooku, a koji je zbog svoje poruke razumijevanja, ljubavi i poštivanja u kratkom roku postao hit.


Pater Ike Mandurić oduševio je svojim komentarom na Facebooku nakon što su mu se slegli dojmovi s Ultra Europe Festivala u Splitu. Njegovu poruku, u trenutku pisanja ovog teksta, na Facebooku je podijelilo više od 320 ljudi, a prikupila je više od 3.000 lajkova.  'Osim preizazovnog i čudnog stila odijevanja, zapravo je to jedan pristojan svijet. Više pijanih ima na svakoj utakmici ili nekom drugom koncertu. Nisam puno vidio ni prepoznatljivo nadrogiranih. A agresivnih uopće nema', napisao je pater Ike.

Naglasio je da su kršćani prečesto skloni druge sotonizirati. 'Nikad ne smijemo olako pristajati na loše mišljenje o drugima, tim više ako nismo ni provirili nosom u njihov svijet', kaže pater Ike.

'Kršćanima navijestiti kako je svaki čovjek u naravi dobar - kako bi onda to znali navijestiti i drugima. I pokazati im vlastitu dobrotu, kako bi i oni povjerovali nama. Drugima poručiti "mi u vas vjerujemo" je najpotrebnija riječ ovog vremena', poručio je poznati Isusovac putem Facebooka.

Ovdje pročitajte njegovu poruku u cijelosti:

'Ponovno se pokazalo da previše sotoniziramo one druge. Eto bio sam na Ultri i vidio taj svijet. Najprije, glazbeni program kojem se ondje mladi predaju, i cijeli taj spektakl, je jedna vrhunska iluzija. Kod mladih budi silne nade i čežnju za Apsolutnim, ali On ondje nije i ne vodi ih k njemu, nego ih, nakon velike uzburkanosti ostavlja prazne. Stoga je to jedno veliko jeftino trgovanje ljudskim idealizmom - koji postoji u svakom od nas. To mora imati štetne posljedice.

Ali, što se tiče javnog ne/morala, ništa posebno.

Osim preizazovnog i čudnog stila odijevanja, zapravo je to jedan pristojan svijet. Više pijanih ima na svakoj utakmici ili nekom drugom koncertu. Nisam puno vidio ni prepoznatljivo nadrogiranih. A agresivnih uopće nema.

Prečesto smo mi skloni one druge sotonizirati. Ako je igdje nedvojbeno sotonsko djelo, onda je u tome da se kršćane uvjeri da su oni drugi živa razvrat i samo zlo. Ne, nisu! Nego su ljudi kao ja i ti. Da nisam vjernik, da nismo vjernici, ja bih bio daleko gori. Stoga zavoljeh te ljude. Često su vrlo otvoreni za govor o Bogu i blagoslov svećenika.

Ako sotona negdje uspijeva, onda uspijeva u tome da druge i drugačije prikazuje zlom i vragovima. Vjernicima nevjernike, nevjernicima Crkvu i popove - onako kako to, primjerice, čini portal Index.hr. Ali opet bi bilo krivo zaključiti da su oni koji u njemu onako pišu, gori od mene. Tko zna tko je gori?

Ma kako to nepopularno bilo, nikad ne smijemo olako pristajati na loše mišljenje u drugima, tim više ako nismo ni provirili nosom u njihov svijet. Kršćanstvo je zahtjevno, teško je. Uvijek je križ. Nepopularno. Ali jedino nas mogu spasiti njegova načela povjerenja i opravdanja.

Jasno je: nema odustajanja ni slovca od Evanđelja, nauka Crkve, ni jednog načela morala. Ni od ocjene ovog događaja kao takvog: da je vrlo zavodljivo i opasno. Ali, kad je riječ o evangelizaciji, od svih najteža i najvažnija je ova: kršćanima navijestiti kako je svaki čovjek u naravi dobar - kako bi onda to znali navijestiti i drugima. I pokazati im vlastitu dobrotu, kako bi i oni povjerovali nama.

Drugima poručiti "mi u vas vjerujemo" je najpotrebnija riječ ovog vremena.

Upravo to se ovih dana događalo na Ultra evangelizaciji u Splitu. To je tako potrebno.", napisao je pater Ike.