nastavlja se slavlje

Muzički biennale Zagreb ide dalje: Poznati svi detalji vrhunskog programa koji kreće ovoga tjedna

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Organizacijski tim MBZ-a na čelu s umjetničkom ravnateljicom Margaretom Ferek-Petrić pripremio je publici koncerte, instalacije, kreativne radionice za djecu i predavanja, a mi vam donosimo detaljan popis svega što publiku čeka.

Ključni domaći festival suvremene glazbe svoje je slavljeničko izdanje iznimno “prelomio” u četiri bloka, zbog epidemiološki izazovne situacije. Prvi blok, kao i MBZ Open Air u sklopu kojeg je održan festival jazz.hr, već je iza nas, a sada slavlje ide dalje – drugi programski blok MBZ-a kreće 27. svibnja i traje do 29. svibnja. Očekivano, organizacijski tim na čelu s umjetničkom ravnateljicom Margaretom Ferek-Petrić pripremio nam je koncerte, instalacije, kreativne radionice za djecu i predavanja, a mi vam donosimo detaljan popis svega što publiku čeka!

Pogledaj i ovo showbuzz ključni domaći festival Veliko finale Muzičkog biennala Zagreb održat će se od 17. do 20. rujna, publiku očekuje bogati program

27. svibnja

Nakon što su se predstavili u predbiennalskom razdoblju u travnju, mladi skladateljski dvojac Krešimir Klarić i Lovro Stipčević ponovno će imati priliku publici predstaviti svoje djelo Svako traženje smisla je... Izvest će ga Ansambl Studenata Muzičke Akademiju za Novu GlazbU u 16 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Oblikovatelj zvuka, DJ, producent, skladatelj i glazbeni urednik Višeslav Laboš novom instalacijom pod nazivom A-plauzibilno „oslobodit će“ u 18 sati aplauz osnovne uloge – uloge zvukovne pohvale – i učiniti ga samostalnim zvukovnim fenomenom. Instalacija će biti otvorena u foajeu MSU-a.

Čembalist Franjo Bilić u MSU Galeriji će predstaviti nekoliko djela domaćih i stranih skladatelja s početkom u 20 sati, a praizvest će djelo Jedan/One Ivane Kiš. Dan u Muzeju suvremene umjetnosti zaključit će Gobi Drab na Paetzoldovoj blokflauti. Na koncertu u 21 sat ona će, između ostalog, praizvesti djelo GD, za Paetzoldovu blokflautu i elektroniku, Ivana Violića.

28. svibnja

Franjo Bilić u petak će ujutro – u 10 sati, u dvorani Hrvatskog Društva Skladatelja – održati predavanje i radionicu Čembalo up(to)date, umijeće skladanja za čembalo u 21. stoljeću.

Flautist Dani Bošnjak održat će online koncert u 18 sati na kojem će praizvesti djelo Burleska, minijature za piccolo Dubravka Detonija, a odsvirat će i djela Milka Kelemena te Tomislava Olivera, kao i djela autorica Kaije Saariaho te Diane i Doine Rotaru.

29. svibnja

Finale drugog bloka Muzičkog biennala Zagreb održat će se na nekoliko lokacija u Zagrebu.

Od 12 sati u Galeriji Muzeja suvremene umjetnosti održavaju se Razgovorni formati 31. MBZ-a: Skladatelj i muzikolog Lukas Haselböck predavat će o Gérardu Griseyu, muzikologinja Seadeta Midžić i dramaturginja Vedrana Klepica govorit će o Družini mladih, njezinoj ostavštini i utjecaju na današnje umjetnike, kao i o skladatelju Ivi Malecu, a skladateljica Elżbieta Sikora predstavit će svojih Pola stoljeća stvaranja.

Razgovorni formati završavaju zajedničkom raspravom, koja se održava u 16 sati, o Skladateljicama na sceni elektroničke, elektroakustičke i akuzmatičke glazbe, odnosno o refleksiji ženskog umjetničkog stvaranja. Moderatorica razgovora bit će Margareta Ferek-Petrić, a sudjeluju Elżbieta Sikora, Seadeta Midžić, Vedrana Klepica, Michelle Agnes Magalhaes, Yalda Zamani, Lukas Haselböck i Nicolas Debade.

Svirkaonica u Muzeju voditeljice Lucije Stanojević održat će se na platou MSU-a od 17 do 19 sati, a istoga dana djeca koja sudjeluju u tom programu bit će i dijelom Slušno-improvizacijskog događaja uz Svirkaonicu, na kojemu će im se pridružiti i odrasli glazbenici, predstavnici improvizacijske glazbene scene.

U Maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova u 20 sati nastupa Simfonijski orkestar, pod ravnanjem dirigentice Yalde Zamani. Na njihovu su programu i dvije praizvedbe, djela Gaul Matka Brekala i After Spring Michelle Agnes Magalhaes. Predkoncertni sadržaj – djelo Johna Cagea, Four5 – izvest će Papandopulo kvartet, koji će se uključiti i u koncertni program, u djelu Mirele Ivičević.

Nakon programa Centra za nove medije kuda.org, u MSU u 20h, drugi blok 31. MBZ-a završit će posebnim programom osmišljenim u suradnji MBZ-a i GRM-a INA – Skupine za glazbena istraživanja pri Nacionalnom audiovizualnom institutu u Parizu: djelima autorica akuzmatičke glazbe.

Ravnateljica MBZ-a Margareta Ferek-Petrić htjela je otvoriti prostor skladateljicama, jer one često nisu dovoljno zastupljene na koncertnim programima. Odabrala je autorice akuzmatičke glazbe, koju se naziva i „glazbom za zvučnike“, te objašnjava: „Radi se o elektroničkoj glazbi kod koje se izvor zvuka, tj. sredstvo za stvaranje zvuka ne može precizno identificirati, već je posjetilac koncentriran na sam doživljaj slušanja.“

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Jelena Rozga Celebrity Jelena Rozga u vezi s jednim od omiljenih domaćih chefova? Prijatelji kažu da su već neko vrijeme sretni i zaljubljeni!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene