Ariane Matiakh
Ariane Matiakh Foto: Guliver

Ariane Matiakh je zvijezda prvog koncerta trećeg bloka Muzičkog biennala Zagreb koji će se održati u Tvornici kulture 15. srpnja.


Ključni domaći festival suvremene glazbe, Muzički biennale Zagreb, svoje je slavljeničko izdanje iznimno “prelomio” u četiri bloka, zbog epidemiološki izazovne situacije koja nas je sve dočekala prije gotovo godinu i pol. Nakon uspješnih, zanimljivih i uzbudljivih prvih dvaju blokova, vrijeme je za treći!

Vezani članci Muzički biennale Zagreb Sjajnim koncertom Zagrebačke filharmonije otvoren treći blok Muzičkog biennala Zagreb, evo što još publika može poslušati! Leonard Klaić Moderni spoj live instrumenata i elektronike zagrebačkog producenta delapse u sklopu programa Muzičkog biennala Zagreb

Zvijezda prvog koncerta definitivno je Ariane Mariakh, koja će ravnati drugim velikim hrvatskim orkestrom na MBZ-u. Svestrana glazbenica koja suvereno vlada stilovima i žanrovima u rasponu od baroka do suvremene glazbe, od opere do simfonijskih djela, u Zagreb stiže 15. srpnja te će je publika imati priliku vidjeti u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Matiakh je inače kćer opernih pjevača te je od malih nogu posvećena glazbi. Karijeru je započela kao pijanistica i vokalna instruktorica u nekoliko francuskih glazbenih institucija, pjevaa je u nekoliko zborova, a glazbeno se obrazovala u Beču. Dobitnica je nekoliko važnih nagrada, surađivala je s brojnim kolegama sa scene, a i dalje je aktivna na polju suvremene glazbe.

„Kada ravnam izvedbom Mahlera, ne mogu razumjeti glazbu ako ne znam utjecaje koji su doveli do rađanja takve glazbe. Isto vrijedi i za suvremenu muziku, čak i ako je katkad riječ o dekonstrukciji; moramo znati odakle dolazi ta glazba, iz čega dopire ili čega se želi osloboditi. Zaista osjećam ljepotu glazbe u svemu i ne želim prestati tražiti nove mogućnosti za najbolju moguću interpretaciju. Upravo zbog toga vrlo često imam osjećaj da mi je glazba na kojoj trenutačno radim ujedno najdraža!“, rekla nam je Ariane.

„Ariane poznajem iz studentskih dana u Beču, ostvarila je vrlo uspješnu dirigentsku karijeru koja uključuje i nominaciju za "Grammy" 2017. u kategoriji Best Classical Instrumental Solo te je bio sasvim logičan izbor pozvati je na Muzički Biennale Zagreb. Bavi se pretežno starijom glazbom, no vrlo često je pozvana dirigirati zapostavljena djela skladateljica iz prošlih stoljeća, kao i avangardnu i suvremenu glazbu. Njezinim sudjelovanjem imamo i poveznicu sa Francuskom koja je odigrala značajnu ulogu u životu osnivača MBZ-a, Milka Kelemena. Veselim se Tvornici i veselim se vidjeti Ariane i Zagrebačku filharmoniju zajedno na djelu!”, rekla nam je Margareta Ferek-Petrić, umjetnička ravnateljica MBZ-a.

Treći blok Muzičkog biennala Zagreb počinje 15. i traje do 17. srpnja, a sve detalje možete pronaći na njihovim službenim stranicama.

Bio je najpoželjniji muškarac i tiha patnja žena, ali sada jedva govori i njegova pojava baš rastužuje Val Kilmer Val Kilmer Val Kilmer +7 Val Kilmer (Foto: AFP)

Izabel i Mateo Kovačić objavili fotke sa sinova krštenja, ona odala koji mu je poznati nogometaš kum, a on se i sam oglasio: "Ponosni kumašin!" Izabel i Mateo Kovačić - 2 Izabel i Mateo Kovačić - 1 Izabel i Mateo Kovačić - 5 +25 Izabel i Mateo Kovačić - 6

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju