Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rock mjuzikl 'Antigona-ProcKletstvo roda', jedan od prvih hrvatskih rock mjuzikla, uspješno je odigrao prvu sezonu u proljeće ove godine.


Mladi tim koji se okupio oko ovog projekta pokazao je da se uz veliki trud i volju, ali i s malom količinom sredstava može napraviti veliki spektakl i dao lekciju mnogim razvikanim projektima da se uz rad i želju može puno toga postići.

>> Antigona-Prockletstvo Roda - projekt koji je ujedinio mlade i iskusne glazbenike

Vezani članci Božo Vrećo i Đurđa Tedeschi (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Bosanski pjevač stigao na premijeru u sličnoj kreaciji kao i njegova bliska prijateljica Đurđa Tedeschi Arijana Čulina, Karmela Vukov Colić, Nina Kleflin, Sanja Doležal, Salome (Foto: Mare Milin) Sanja, Salome, Arijana i Karmela u zabavnom mjuziklu koji je postigao veliki uspjeh diljem svijeta

Kvalitetni glasovi amatera, koji su se u zahtjevnim vokalnim dionicama ispreplitali sa instumentima mogli bi posramiti mnoge naše razvikane zvijezde. Mladi amateri dobili su podršku kolega profesionalaca iz poznatih naših bandova (Parnog Valjka, Zabranjenog pušenja, Massima, Crvene Jabuke i drugih) koji su se pobrinuli da se po prvi puta u jednom mjuziklu čuju odlične solaže i instrumentalne dionice.

Ono iza čega Medley teatar potpuno stoji je nov pristup glazbi koja ne podilazeći nikome objedinjuje brojne stilove. U mjuziklu su elementi klasike, rocka. modalne tonske građe, zborskog pjevanja te stari grčki napjevi. Medley tetar je postavio zadatak da osuvremeni i na neki način približi težak književni klasik mladima, te su ovaj put krenuli iz početka-od grčke književnosti.

U Grčkoj je bio početak ne samo književnosti nego i glazbene djelatnosti, opera mjuzikl, i opereta, pojam amfiteatra, scene, zbora, glumaca uz instrumentalnu pratnju-sve je proizišlo iz grčke tragedije. Autoru glazbe Trpimiru Jerkoviću bila je želja spojiti klasiku i rock, te uključiti u projekt i mlade ljude sa različitim umjetničkim potencijalom i iskusne glazbenike.

Klasično djelo Antigona ovaj glazbeni tim prebacio je u odličan rock spektakl. Najčešće grčki tekstovi na kazališnim daskama ne oduševljavaju publiku, jer su tekstovi teško razumljivi i ukoliko niste dobro potkovani radnjom knjige teško da ćete shvatiti predstavu. Antigona ProcKletstvo Roda posve je nešto drugo. Ona približava književno djelo gledateljima jer je kreirana od pjesmama koje publici lako ulaze u uho i neke od njih bi se slobodno mogle plasirati kao izdvojeni hitovi.

Prva predstava oduševila je mnoge te su ostali iznenađeni ponajviše kvalitetnim muzičkim dionicama, a u nekim momentima se čak skoro dio publike digao na noge jer su imali osjećaj da su na rock koncertu.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook