Adio, Kauboju!

Tužan oproštaj od našeg prerano preminulog glumca: ''Još jučer sam svjedočila zanosu za koji je bilo nemoguće povjerovati da se može ugasiti...''

Mia Anočić Valentić - 1 Mia Anočić Valentić - 1 DNEVNIK.hr 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Mia Anočić Valentić - 1 Galerija

Ravnateljica Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split Marina Vujčić na Facebooku se oprostila od glumca i redatelja Saše Anočića koji je preminuo u 53. godini.

Hrvatski kazališni i televizijski glumac, redatelj i pedagog Saša Anočić iznenada je preminuo u 53. godini.

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je Teatar.hr, a od njega se na svojem Facebooku oprostila Marina Vujčić, ravnateljica Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split čiji status prenosimo u cijelosti.

"Kad je Saša Anočić u veljači započeo rad na predstavi 'Iz života kukaca' u HNK Split, od prvih nam je proba bilo jasno da se događa nešto veliko, lijepo i važno. Donio nam je u teatar 'ono nešto' što samo veliki umjetnici i veliki ljudi mogu, jer jedino oni to i imaju. Oko tog Sašinog unikatnog sadržaja svi smo se okupili kao kukci oko glavnog u roju, kao leptiri oko lokvice poslije kiše, kao mravi u svojoj mravinjačkoj zadruzi u kojoj sve funkcionira onako savršeno kako je priroda stvari, i priroda kazališta, zamislila".

"Ne koristim bez razloga ove 'kukačke' metafore. Koristim ih zato što znam koliko je dugo Saša želio raditi ovaj tekst braće Čapek, i koliko je bio sretan što ga napokon radi. Gotovo toliko sretan da je sam sebi zavidio na tome. Njegova zahvalnost na toj prilici, na ansamblu u koji se zaljubio, na tome kako je ansambl zavolio njega i predstavu, na tome kako je cijeli teatar zatitrao u energiji koju nam je donio – ta dirljiva, posvemašnja, svakodnevna Sašina zahvalnost sad mora postati tek sjećanje na nju. Golema je to tuga jer je sve okrutno prekinuto baš kad je i njemu i nama bilo najljepše.

Još jučer sam svjedočila tom zanosu, o kojem je bilo nemoguće povjerovati da se može ugasiti. Još jučer smo vjerovali da Saša samo nakratko putuje u Zagreb, i nemoguće je bilo povjerovati da nam se iz njega nikad neće vratiti. Pa ako je tako zastrašujuće nemoguće stvari mogu postati moguće, onda je možda moguće da i Sašini „Kukci“, u spomen na njega i njegovu kazališnu i ljudsku predanost, zažive na pozornici unatoč njegovoj strašnoj i neshvatljivoj odsutnosti. U ovom času ne znam dugujemo li mu baš to, ili možda potpuni muk u kojem se bez njega ništa ne smije dogoditi. Pretužna sam da bih znala.

Hvala ti na svemu, divni, veliki, nezaboravni Čovječe! Adio, Kauboju!

Počivaj u miru", napisala je Marina Vujičić uz sliku plakata predtave "Iz života jednog kukca" koju je Saša režirao za splitski HNK.

Saša je rođen 1968. godine u Osijeku, a akademiju dramske umjetnosti završio je u Zagrebu 1998. godine. Kao redatelj i glumac radio je u HNK Osijek, Zagrebačkom kazalištu mladih, a od 2003. godine u Kazalištu Trešnja u kojem je jedno vrijeme bio i ravnatelj.

Za svoju predstavu "Kauboji", koja je postavljena 2008. godine u Teatru Exit, dobio je Nagradu hrvatskog glumišta za režiju, Plaketu Grada Zagreba, Vjesnikovu nagrada "Dubravko Dujšin", Marul za najbolje redateljsko ostvarenje i brojne druge, a i kao predstava u cjelini osvojila je mnogobrojne nagrade.

Još neke od istaknutih predstava koje je režirao i za koje je dobio nagrade su "Komšiluk naglavačke", Noževi u kokošima", "To samo Bog zna" i "Kad se mi mrtvi pokoljemo".

Glumio je i u filmovima "Kauboji", "Koko i duhovi", "Libertango", "Crnci", "Zapamtite Vukovar", "Gospođa za prije", "Armin" i još mnogim drugima, a ostvario je i zapažene uloge u serijama "Kud puklo da puklo" te "Čista ljubav".

Iza sebe je ostavio kći Miu Anočić-Valentić, koja je također glumica i koju ima iz prvog braka, te troje djece koje je dobio u drugom braku, Izabelu, Rafaela i Angelu.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene