'Fine mrtve djevojke'

Kulturnjaci prosvjeduju protiv Bandića zbog skidanja plakata

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Tijekom 24 sata, čak 149 kulturnih djelatnika potpisalo je protrestnu izjavu protiv Milana Bandića.

Prozujite s nama kroz sve showbizz vijesti dana – Lajkajte Showbuzz!

Pogledaj i ovo showbuzz Uklonjeni plakati za 'Fine mrtve djevojke'! 'Govorimo protiv mržnje, tako je nešto i Isus govorio'

Milana Bandića prozivaju za zloupotrebu političke moći prilikom davanja naloga da se skinu svi plakati za Gavellinu predstavu 'Fine mrtve djevojke'.

>> Bandićev protukandidat Ostojić skidanje plakata smatra cenzurom

Tekst izjave nastao je na inicijativu nastavnika Odsjeka dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a mi je prenosimo u cijelosti:

'U nizu zloupotreba političke moći, kojima smo, nažalost, prečesti svjedoci, najnoviji slučaj u 'režiji' zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića predstavlja grubo zadiranje u domenu kazališne umjetnosti. Riječ je, dakako, o dekretu kojim se zabranjuje plakat za repertoranu predstavu GDK Gavella, 'Fine mrtve djevojke'. Proteklih je dana od strane mjerodavnih i strukovno profiliranih pojedinaca i organizacija u javnost dospjelo nekoliko prosvjednih izjava i očitovanja koji su vjerodostojno i argumentacijski precizno ukazali na mnogobrojne aspekte problematičnosti takvog čina. Međutim, smatramo kako u konkretnoj situaciji treba dodatno ukazati na dva problema principijelne razine.

U aktualnom slučaju posebno problematičnim nalazimo eklatantno kršenje zakonskih i podzakonskih propisa od strane zagrebačkog gradonačelnika u čiji zakonski djelokrug upravo spada zaštita i promocija tih normi. Usuprot tome, on je na temelju vlastite procjene i samovolje, mimoilazeći opće zakonske akte i formalno propisane protokole, preskočio Gradsku skupštinu kao nadležnu instancu i dekretom naredio uklanjanje 'problematičnog' plakata za predstavu. Takvo direktno kršenje postojeće legislative, kao i elementarno nepoštovanje djelokruga vlastite funkcije nije ponašanje koje se u demokratskih funkcionalnim sustavima može ili smije tolerirati. Nadalje, grubim nasrtajem na konkretno umjetničko rješenje gradonačelnik je prekršio i članak 68. hrvatskoga Ustava koji jamči slobodu kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. U širem smislu, takva intervencija negira elementarno načelo umjetničke autonomije, civilizacijsku stečevinu koju nominalno i u svakom konkrentnom slučaju štite sve demokratske zemlje svijeta.

Ovaj čin gradonačelnika utoliko, pored nezakonitosti i nelegitimnosti, predstavlja i svojevrsni presedan time što osoba na visokoj političkoj funkciji direktno onemogućuje umjetnički rad, otvoreno kršeći vrijedeće zakonske i podzakonske propise te prijekim ukidanjem slobode izražavanja legitimira radikalne reakcije i osobne napade na umjetnike. Nitko, pa niti gradonačelnik nema pravo iz perspektive osjećaja jednostrano donositi nezakonite odluke o slobodi izražavanja. Nitko, a najmanje političar, ne može kršiti zakone temeljem osjećaja. Mi, potpisnici, smatramo to nedopustivim i pozivamo na najširu potporu ansamblu i svim umjetnicima angažiranim u ovom projektu.'

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene