Sir Sean Connery, legendarni glumac koji je utjelovio prvog Jamesa Bonda, preminuo je u 91. godini života.

Galerija


Sir Sean Connery, legendarni glumac koji je utjelovio prvog Jamesa Bonda, preminuo je u 91. godini života, javlja BBC. Vijest o njegovoj smrti objavila je glumčeva obitelj, a njegov sin je rekao kako je Connery preminuo u snu u svom domu na Bahamima.

Vezani članci Lana Jurčević Lana Jurčević podijelila obiteljsku uspomenu sa Seanom Conneryjem: "Nikad više nitko kao on" Sean Connery i Micheline Roquebrune Udovica Seana Conneryja otkrila posljednje trenutke života velikog glumca, od njega se oprostila emotivnom posvetom

Connery je tijekom zavidne karijere osvojio brojne nagrade, među kojima su Oscar, dvije nagrade BAFTA i tri Zlatna globusa. Svjetski ga je proslavila uloga Jamesa Bonda, a časopis People u nekoliko ga je navrata proglasio "najseksi muškarcem na svijetu" i "najseksi muškarcem stoljeća". Postao je vitez 2000. godine zahvaljujući svojoj blistavoj karijeri.

Sean Connery je rođen u škotskom Edinburghu, a od rane mladosti bio je na glasu kao veliki šarmer. Prema navodima nekih medija, nevinost je izgubio s 14 godina, i to s puno starijom djevojkom. Ratnoj mornarici Velike Britanije pridružio se sa 16 godina, a tri godine kasnije je otpušten. Radio je poslije toga brojne poslove te je vozio kamion i taksi, a bio je i spasilac na engleskim plažama.

Glumačku karijeru započeo je 1951. godine u kazalištu, a nije trebalo dugo da ga taj posao zaintrigira. Glumio je u brojnim britanskim serijama i filmovima, a uloga koja mu je promijenila život bila je ona tajnog agenta Jamesa Bonda. Glumio je slavnog tajnog agenta u prvih pet nastavaka te se vratio 1971. godine i odglumio je tu ulogu u još dva nastavka slavne franšize.

Glumio je u Hitchcockovim filmovima, a brojni režiseri isticali su kako obožavaju raditi s njim. U lipnju 2006. godine dobio je nagradu za životno djelo Američkog filmskog instituta i tada je objavio da odlazi u mirovinu što se glume tiče. Radio je kao režiser na nekoliko filmova te je u animiranim filmovima davao glas, no više nikad nije stao pred kamere.

Ljubio je brojne ljepotice tijekom svoje sjajne karijere, a na glasu je bio kao veliki zavodnik od samih početaka. Sredinom 50-ih hodao je s Carol Sopel, no njezina obitelj nije dopuštala tu vezu. Ubrzo zatim našao se u zagrljaju Julie Hamilton, kćeri redatelja dokumentarnih filmova Jilla Craigieja. Hamilton navodno nije bila odmah oduševljena Seanom, no kada ga je vidjela u kiltu, izjavila je da je on bio najljepši muškarac kojeg je u životu vidjela.

Bio je u vezi s jazz-glazbenicom Maxine Daniels, a nakon toga je s glumicom Diane Cliento bio u braku od 1962. do 1973. godine. Par ima sina Jasona Conneryja, a Diane je u autobiografiji 2006. godine napisala kako ju je slavni glumac mentalno i fizički napastovao u braku. Kasnije je Connery sve optužbe odbacio.

S umjetnicom Micheline Roquebrune u braku je od 1975. godine. Iako je javno priznao da ju je prevario, njihov brak je uspio unatoč svemu. Sve mu je oprostila, a par je bio zajedno sve do njegove smrti.

Mlada televizijska voditeljica preminula sa samo 32 godine: "Nećemo zaboraviti tebe ni tvoje nasmijano lice"