Film Rajka Grlića 'Ustav Republike Hrvatske' osvojio glavnu nagradu na SEEfestu, a glumci su nagrađeni na Milan International Film Festivalu.


Na 12. izdanju SEEfesta - Filmskog festivala jugoistočne Europe koji se održava u Los Angelesu, nagrada za najbolji film - Grand Prize žirija – „Bridging the Borders Award“ - je pripala Ustavu Republike Hrvatske redatelja Rajka Grlića. Iz Festivala ističu da je ovo „izvanredan i veoma komičan“ ljubavni film o mržnji. Tijekom osam dana održavanja Festivala na Beverly Hillsu, prikazano je ukupno 12 dugometražnih, osam dokumentarnih te 36 kratkometražnih filmova. SEEfest se održava od 2006. godine, a kroz svoje festivalsko izdanje kao i kroz projekcije koje organizira tijekom čitave godine promovira kulturnu raznolikost Jugoistočne Europe.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatski film nagrađen na Slovenskom festivalu Slika nije dostupna FILM 'USTAV REPUBLIKE HRVATSKE' Na uglednom Montreal World Film Festivalu

Pobjedom u L.A.-u, film Rajka Grlića nastavlja uspješan niz međunarodnih nastupa koji je započeo međunarodnom premijerom u Montrealu 2016. gdje je nagrađen prestižnom Grand Prize of the Americas. Uz cijeli niz nagrada, na netom završenom Milan International Film Festival – MIFF-u, nagrađeni su ponovno i glumci za svoja ostvarenja u Ustavu. Prestižne MIFF nagrade iz Milana odnijeli su Ksenija Marinković i Dejan Aćimović kao najbolji sporedni glumci čime se Ustav kandidirao za Najbolji film o čemu će publika odlučiti na projekciji 31. svibnja.

U glavnim ulogama u filmu pojavljuju se Nebojša Glogovac, uz već spomenute Kseniju Marinković i Dejana Aćimovića te Božidar Smiljanić. Scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem, a ostalu autorsku ekipu čine direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srdjan Kurpjel. U ulozi producenta našao se Ivan Maloča.