Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otvaranje Sundance Film Festivala obilježit će premijera filma 'The Woods', a priča o njegovom nastajanju itekako je zanimljiva.


Unatrag godinu dana film 'The Woods' redatelja Matthewa Lessnera bio je samo jedan od mnogih koji su nedovršeni završili u ladici čekajući neka bolja vremena, budući da nije postojao budžet za njegov završetak. Ekonomski slom svakako je onemogućio da se ikakav financijski izvor uopće pronađe. Barem ne uz uvjete kakve je imao redatelj.

Vezani članci Slika nije dostupna Filmovi u konkurenciji dramske kategorije na SSF 2011. Slika nije dostupna Programske kategorije i trajanje filmskog festivala

Lessner nije htio dozvoliti da itko manipulira načinom na koji će snimati film niti je ikome htio odgovarati za svoj rad zbog čega je u cijeloj priči zaobilazio velike financijere. No, mreža Kickstarter povezala ga je s 'običnim' ljudima koji su svojim donacijama preko interneta financirali završetak filma, a da ovakva akcija ima itekakvu težinu, dokazuje činjenica što će se film ove godine predstaviti na Sundance Film Festivalu u kategoriji 'Nove granice'.

Završetak scenarija samo oko stvaranja ovog filma svakako je povijesni trenutak jer je 'The Woods' prvi film u povijesti Sundancea koji se financirao na ovakav način. Iako riječi 'povijesni trenutak' zvuče pomalo grandiozno, u kontekstu stvaranja filma uz financijsku pomoć običnih obožavatelja i gledatelja, one svakako zaslužuju biti opisna cjelina ovog događaja.

Lessner svojim donatorima ipak nije ostao dužan. Uzvratio im je raspodjelom zanimljivih nagrada koje je imao u svom vlasništvu, kao što su razni DVD-ovi i druge razne materijala vezane uz neke poznate ličnosti ili kolekciju određenih predmeta koje je danas teško nabaviti. Na taj je način uspio u naumu da ne dopusti potencijalnim financijerima uplitanje u njegovo filmsko stvaralaštvo na bilo koji način.

'Obični ljudi' su tako praktički preuzeli ulogu velikih financijskih mogula i omogućili kreiranje filmskog proizvoda za tako veliku masu koju podrazumijeva jedan Sundance Film Festival.

'Želim raditi film onako kako želim', izjavio je Lessner. I točno to se i dogodilo. Rezultat će biti vidljiv na velikom platnu Sundancea i to odmah na otvaranju 21. siječnja kada će se film 'The Woods' premijerno prikazati.

>> Programske kategorije i trajanje filmskog festivala

>> Sundance podržava filmaše autohtonih naroda

>> Pratite Sundance Film Festival na Dnevnik.hr-u!