Desetak tisuća ljudi doživjelo je nezaboravno trosatno iskustvo s kanadskim kantautorom Leonardom Cohenom.


Čovjek burne biografije, majstor stiha, vlasnik najprepoznatljivijeg bas-baritona na svijetu, veliki šaljivdžija i cinik, sinoć je prvi put nastupio u Hrvatskoj. Pred gotovo ispunjenom Arenom, Leonard Cohen i njegov vrstan prateći sastav svirali su, uz kraću pauzu, gotovo tri i pol sata zagrebačkoj publici, šarolikoj i rekli bismo poprilično 'šminkerskoj', koja je konačno doživjela velikog majstora na djelu.

Vezani članci Đorđe Balašević (Foto: Instagram) Balašević nakon infarkta: "Neću više nikad biti dobro i još ne mogu obećati koncerte u Osijeku i Zagrebu" Severina (Foto: Instagram) Pogledajte dirljiv trenutak susreta Severine i njezine majke poslije zagrebačkog koncerta

Uz rizik da će se Mišo Kovač ozbiljno naljutiti na nas, konstatirat ćemo da je Arena prvi put od otvaranja ugostila jednu istinsku legendu, glazbenika i pjesnika koji je sinoć bez puno mudrolije izveo dostojanstven, smiren i na trenutke euforičan koncert. Iako je tijekom ove turneje, na koju je krenuo jer je bankrotirao, padao u nesvijest i ozlijeđivao leđa, Cohen se na pozornici Arene doimao poput 76-godišnjeg gospodina u dobroj formi, koji je trčkarao po bini, plesao, klečao i svako malo skidanjem šešira davao komplimente svojim pratećim glazbenicima i pjevačicama.

Cohen nam nije ostao dužan nijednu veliku skladbu, s kojima je podjednako utjecao na svjetsku folk, pop, pa i rock scenu, na kojima je još uvijek bitan faktor. Počelo je s 'Dance Me to the End of Love', prvu veliku eurforiju izazvao je s 'Bird on the Wire' i 'Everybody Knows', a s 'Who By Fire' i 'Suzanne' i zadnji posjetitelj postao je svjestan pred kojom veličinom sjedi.

Zbijeni u desetak kvadrata na prostranom stageu, Cohenov orkestar je s minimalnim i savršeno doziranim aranžmanima učinilo Arenu intimnim prostorom u kojemu je carovao duboki Cohenov vokal i boje na pozadinskom zastoru. No, i u takvoj komornoj atmosferi teško se moglo mirno sjediti - dugogodišnji hitovi dizali su tribine na noge, a ni sjedeći parter nije ostao imun na podražaje s pozornice. Pogotovo kad je Cohen izvukao adut iz rukava i otpjevao 'The Partisan', pjesmu koja na aktualnoj turneji nije uobičajena, a jedna je od moćnijih iz njegova repertoara.

>> Predstavljena biografija Leonarda Cohena

Završetak Cohenove zagrebačke priče prošao je u zbornom pjevanju 'I'm Your Man', 'First We Take Manhattan', 'Hallelujah', 'So Long, Marianne' i Sisters of Mercy'. No, stari se lisac nije tako lako dao otjerati iz dvorane, vraćao se tri, četiri puta i podario obožavateljima još i 'If It Be Your Will', 'Closing Time' i 'I Tried to Leave You'.

Time je završeno jedno dugo druženje s Leonardom Cohenom u ljetnoj noći. Veliki naklon majstore i, ako je ovaj koncert bio tvoj financijski spas, bankrotiraj ti nama još koji put.