Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poznate brazilske škole sambe pokazale su svoje vještine u spektakularnoj paradi na najpoznatijem i najvećem karnevalu na svijetu.


Razgolićene ljepotice prekrivene često samo paunovim perjem slika je karnevala iz Rija koju obično svi imaju u glavi na spomen tog spektakla. Za glamur te vrste na karnevalu u Rio de Janeiru tradicionalno se pobrinu škole sambe, kojima je karneval najznačajniji događaj za predstavljanje vještine, glamura i seksepila.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Bubnjevi, ples i razgolićena tijela na ulicama Rija Slika nije dostupna VIDEO: Karneval u Riu počeo u suzama

Tisuće raplesanih predstavnica škole sambe Uniao da Ilha plesalo je na putu do Sambadrome stadiona. Dvanaest najuglednijih gradskih školi sambe predstavljaju se u nedjelju i ponedjeljak na Sambadromeu gdje će se truditi impresionirati ovogodišnje suce Karnevala koji će proglasiti pobjednika istog.

Uniao da Ilha ove godine se vratila u ‘prvu ligu’ nakon godina odsutnosti. U nedjelju je ta škola prezentirala svoju interpretaciju Cervantesovog ‘Don Quijotea’, a zajedno s njom predstavljeno je još pet škola, dok će ostalih šest prodefilirati u ponedjeljak navečer. Rezultati sudaca bit će poznati u srijedu.

Seksulane aluzije i maloljetnice

Inače moral Brazilskog društva paralelno pogađa drama jedne djevojčice. Naime sedmogodišnja kraljica Karnevala u Rio de Janeiru u suzama je u nedjelju povela bubnjare kroz stadion Sambadrome, prve večeri poznatog karnevala, a njezino je psihičko stanje još jednom potaknulo rasprave o tome treba li tako malo dijete imati ulogu punu seksualnih aluzija.

Julia Lira pojavila se trepćući pred jakim svjetlima i vatrometom, a zatim je briznula u plač dok su se fotografi i snimatelji gurali oko nje. Bila je odjevena u kratku ljubičastu haljinicu a na kosi je imala srebrnu tijaru.

'Plakala je jer je bilo puno ljudi oko nje', kazao je njezin otac Marco Lira.

Julia Lira plesala je pred skupinom od 300 bubnjara škole Uniao da Ilha. Organizacije za zaštitu prava djece protestirala su protiv tog 'pretjerano seksualiziranog' položaja, ali brazilski sud je Juliji dozvolio da vodi povorku.

Ta ugledna uloga tradicionalno je dodjeljivana mladim ženama odjevenim u mini-bikinije prekrivene vrpcama i perlama. Te oskudno odjevene ljepotice plaćaju i do 160.000 dolara za ulogu koja im osigurava nacionalnu slavu i otvara im brojne poslovne mogućnosti.

Među 90.000 gledatelja na Sambodrome, stadionu koji je prije 25 godina izgradio arhitekt Oscar Niemeyer trebali bi biti i američka pop zvijezda Madonna, australski glumac Hugh Jackman i starleta Paris Hilton.